ublažen strah od proširenja sankcija rusiji

Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 114 dolara

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

5.3.2022 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 114 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 114 dolara
Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 114 dolara budući da su poboljšani izgledi za povratak iranskih barela ublažili strah... Cene nafte na međunarodnim tržištima ispod 114 dolara

Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 114 dolara budući da su poboljšani izgledi za povratak iranskih barela ublažili strah od proširenja sankcija Rusiji i na izvoz energenata.

Na londonskom tržištu cena barela porasla je 3,28 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 113,74 dolara. U četvrtak je zaključila trgovinu u minusu 2,47 dolara, prenosi agencija Mina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,19 dolara po višoj ceni, od 110,86 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u minusu 2,93 dolara.

Nada da bi Sjedinjene Američke Države i Iran uskoro mogli postići dogovor o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine podstakla je talas prodaja na tržištima, ali je ponovo prevladala zabrinutost zbog eskalacije oružanih sukoba u Ukrajini nakon ruske invazije.

Javnost je uzbunila vest o požaru u nuklearnoj elektrani u Ukrajini, koji je prema informacijama vlasti u međuvremenu ugašen.

Rusiji su zbog invazije na Ukrajinu uvedene opsežne sankcije, a cene nafte rastu zbog straha trgovaca da bi mogle biti proširene i na izvoz nafte. Trenutno ruskim firmama teškoće zadaju problemi sa plaćanjem i strah prevoznika od sankcija.

Rusija je najveći izvoznik nafte i derivata u svetu, podseća Reuters.

Iranski ministar vanjskih poslova, Husein Amirabdolahijan (Hossein Amirabdollahian), upozorio je u petak da žurba Zapada ne sme sprečiti poštovanje iranskih crvenih crta, uključujući ekonomske garancije.

Problem oskudne ponude tek je donekle ublažilo koordinisano puštanje u prodaju 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi članica Međunarodne agencije za energetiku (IEA). Japan je objavio da će prodati 7,5 miliona barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 117,06 dolara, što znači da je poskupeo 4,86 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi
BERZA NAFTA
  • LIMUN ŽUT

    5.3.2022 #1 Author

    Situacija se stišava, ovo bi trebalo da bude dobar početak nove ere.

    Odgovori

  • MARKO7

    5.3.2022 #2 Author

    Pa dobro realno i nije toliko skupo kako može da bude..

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    5.3.2022 #3 Author

    Ma kod nas je sve najskluplje ubedljivo

    Odgovori

  • ZVE84

    5.3.2022 #4 Author

    Ništa to još nije gotovo…. Biće tu svašta… Samo gledajte!

    Odgovori

  • DANIJELA

    5.3.2022 #5 Author

    Pa da, to je trenutno stanje, bojim se.

    Odgovori

  • MAJALG

    5.3.2022 #6 Author

    Ovo su sve privremene mere koje na duze staze nisu odrzive. I dalje su sve oci uprete u desavanja u Ukrajini, jer od toga ce zavisiti konacna slika kada je cena energenata u pitanju.

    Odgovori

    • Dzebac

      5.3.2022 #7 Author

      Kod nas se koliko toliko situacija drži pod kontrolom. Videćemo šta će biti posle izbora 🙂

      Odgovori

  • GOCA BG

    5.3.2022 #9 Author

    Ovo je tek pocetak,poskupljenja svega tek sledi…

    Odgovori

  • MADMAX

    6.3.2022 #10 Author

    Akcize na naftu ubiše poljoprivrednike i stočare.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...