"mašina za pravljenje novca"

BP ostvario rekordnu zaradu u prvom tromesečju

BiznisFirme u fokusuNovacPoslovanjeSvetVesti

4.5.2022 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

BP ostvario rekordnu zaradu u prvom tromesečju BP ostvario rekordnu zaradu u prvom tromesečju
Profit britanske kompanije British Petroleum (BP) u prva tri meseca ove godine se više nego udvostručio u poređenju sa istim periodom 2021. godine, te... BP ostvario rekordnu zaradu u prvom tromesečju

Profit britanske kompanije British Petroleum (BP) u prva tri meseca ove godine se više nego udvostručio u poređenju sa istim periodom 2021. godine, te ovaj energetski gigant knjiži profit od rekordnih 2,6 milijardi dolara.

Rekord je time veći što je BP izašao iz partnerstva sa ruskim Rosneftom zabeleživši gubitak od 25,5 milijardi dolara, prenosi RTS.

Glavni razlog za rekordnu zaradu je naglo povećanje potražnje za naftom i njenim derivatima u postpandemijskom periodu.

Prvi čovek BP Bernard Luni (Bernard Looney) je u novembru 2021. godine tržište energentima opisao kao „mašinu za pravljenje novca“.

U međuvremenu, rat u Ukrajini je doveo do dodatnog povećanja cena energenata, jer je Rusija najveći proizvođač sirove nafte posle Saudijske Arabije i dominantni proizvođač prirodnog gasa u svetu, piše RTS.

Kako oporezovati BP?

Velika Britanija suočava se sa najvišom stopom inflacije u poslednjih trideset godina. Cene energenata su naglo skočile u aprilu. Strahuje se da bi čak 1,3 miliona građana moglo da padne ispod praga siromaštva zbog ogromnih računa.

Zato su sve glasniji pozivi da se BP, kao i drugi energetski giganti, jednokratno oporezuje, a taj novac iskoristi za subvencionisanje najsiromašnijih građana. Najglasniji u takvim apelima su laburisti, predvođeni ser Kirom Starmerom (Keir Starmer), koji ističe da bi trebalo oporezovati sve firme koje eksploatišu naftu i zemni gas u Severnom moru. Italija je već uvela ovakav porez, jednokratno podigavši poresku stopu za dobit na energente sa 10 na 25 odsto.

Ipak, vlada Borisa Džonsona se protivi jednokratnom porezu, jer smatra da bi on odvratio kompanije od dugoročnog ulaganja. S druge strane, energetski giganti koji raspolažu ogromnim suficitom u ovom trenutku obećavaju da će čak petinu uložiti u obnovljive resurse u Britaniji.

Obećana ulaganja

BP obećava da će do kraja decenije uložiti 18 milijardi u obnovljive energetske resurse, ali i eksploataciju fosilnih goriva u Britaniji, a prošle godine na samitu u Glazgovu, britanska vlada najavljivala je obustavljanje ove eksploatacije u cilju svođenja fosilnih goriva, a samim tim i zagađenja, na nulu. Međutim, danas se o tome ne govori.

Inače, dobra vest za penzionere je najava BP da će otkupiti sopstvene akcije po ceni od 5,46 dolara po akciji. S obzirom na to da dobar deo ulagača u naftnu kompaniju otpada na penzione fondove, to će pospešiti visinu penzija pojedinih građana.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    Ne čudi uopšte, jer trenutno postoji velika potražnja za naftom svuda u svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...