Realizovano 77,4 miliona evra

Neto dobit Ine u prvom kvartalu znatno porasla

Firme u fokusuNovacRegionVesti

29.4.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neto dobit Ine u prvom kvartalu znatno porasla Neto dobit Ine u prvom kvartalu znatno porasla
Neto dobit Ine u prvom ovogodišnjem tromesečju iznosila je 77,4 miliona evra (586 miliona kuna), što je znatno više u odnosu na 6,6 miliona... Neto dobit Ine u prvom kvartalu znatno porasla

Neto dobit Ine u prvom ovogodišnjem tromesečju iznosila je 77,4 miliona evra (586 miliona kuna), što je znatno više u odnosu na 6,6 miliona evra (50 miliona kuna) dobiti iz istog perioda prošle godine, pokazuju podaci iz Ininog konsolidovanog nerevidiranog finansijskog izveštaja objavljenog u četvrtak, a rast dobiti pripisuje se rastu cena goriva.

„Više cene rezultirale su s 73,4 miliona evra višim prihodima. Viša cena gasa imala je pozitivan uticaj na prihode u iznosu 35,6 miliona evra, dok je 67 odsto viša cena nafte Brent rezultirala sa 32,6 miliona većim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata. Ostali proizvodi pozitivno su uticali na prihode u iznosu od 5,1 milion evra“, kaže se u izveštaju, prenosi SEEbiz.

I predsednik Uprave Ine Šandor Fasimon (Sándor Fasimon) dobre poslovne rezultate pripisuje rastu cena.

„Na globalnim tržištima nastavlja se trend volatilnosti, u skladu s visokim nivoom nesigurnosti u svetskoj ekonomiji i trgovini, iako njihov nivo pokazuje povoljnije okruženje za naftne i gasne kompanije. Snažan rast cena energenata glavni je pokretač snažnog rasta prihoda celokupne industrije proizvodnje nafte i gasa“, rekao je Fasimon.

U izveštaju se dodaje da su se prihodi delatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa otprilike udvostručili u povoljnom cenovnom okruženju, značajno kompenzujući učinak kontinuiranog prirodnog pada proizvodnje, prenosi SEEbiz.

INA, d.d.

Avenija V. Holjevca 10, 10000 Zagreb , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
1.886.791.115,67 (2020)
Broj zaposlenih:
3.536 (2020)

Ina ističe i da su u prvom tromesečju intenzivirane investicione aktivnosti, a kapitalna ulaganja na nivou od 111,7 miliona evra trostruko su veća u odnosu na prvo tromesečje 2021. godine, od čega je većina utrošena u rafinerijama i marketingu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...