Zbog sankcija Evropske unije prema Rusiji

Trgovci smanjuju kupovinu ruske nafte od 15. maja

SvetU fokusuVesti

29.4.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Trgovci smanjuju kupovinu ruske nafte od 15. maja Trgovci smanjuju kupovinu ruske nafte od 15. maja
Najveći svetski trgovci planiraju da smanje kupovinu sirove nafte i goriva naftnih kompanija koje kontroliše ruska država 15. maja, kako bi izbegli kršenje sankcija... Trgovci smanjuju kupovinu ruske nafte od 15. maja

Najveći svetski trgovci planiraju da smanje kupovinu sirove nafte i goriva naftnih kompanija koje kontroliše ruska država 15. maja, kako bi izbegli kršenje sankcija Evropske unije protiv Rusije, piše magazin „Nedelja“ Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Evropska unija nije nametnula zabranu uvoza ruske nafte, jer neke zemlje poput Nemačke uveliko zavise od „crnog zlata“ iz te države i nemaju infrastrukturu za prelazak na alternative, prenosi list Danas.

Trgovačke kompanije, pak, prekidaju da kupuju naftu ruskog državnog kolosa Rosnefta jer nastoje da primene sankcije Evropske unije kako bi se ograničio pristup Rusije međunarodnom finansijskom sistemu.

Sankcije EU izuzimaju kupovinu nafte od Rosnefta ili Gazpromnefta, koje su navedene kao „strogo neophodne“ za osiguranje energetske sigurnosti Evrope.

Uključivanje u embargo i ruske državne naftne transportne kompanije Transneft, koja poseduje velike luke i naftovode, dodatno će usložiti svaku buduću prodaju.

Trafigura, glavni kupac ruske nafte, naznačila je da će se u potpunosti pridržavati svih primenjivih sankcija i da očekuje da će njen obim trgovanja ruskom naftom biti dodatno smanjen od 15. maja. Kompanija Vitol je ranije saopštila da će promet ruske nafte „značajno pasti u drugom tromesečju kako se tekuće ugovorne obaveze smanjuju“, kao i da će prestati da trguje ruskom naftom do kraja tekuće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...