Optimizam zbog oporavka cena nafte

BP otkupljuje nazad akcije za 1,4 milijarde dolara

BerzaNovacSvetVesti

3.8.2021 18:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

BP otkupljuje nazad akcije za 1,4 milijarde dolara BP otkupljuje nazad akcije za 1,4 milijarde dolara
British petroleum će akcionarima platiti 1,4 milijardi dolara kroz otkup akcija uz obećanje da će povećati dividendu za četiri odsto godišnje do 2025. godine,... BP otkupljuje nazad akcije za 1,4 milijarde dolara

British petroleum će akcionarima platiti 1,4 milijardi dolara kroz otkup akcija uz obećanje da će povećati dividendu za četiri odsto godišnje do 2025. godine, nakon što je predvideo kratkoročno povećanje globalnih cena nafte pre prelaska na energetske izvore sa niskim sadržajem ugljen-dioksida.

Rast cena nafte omogućio je naftnoj kompaniji BP da ostvari osnovnu dobit od 2,8 milijardi dolara za tri meseca do juna, što je naglo povećanje u odnosu na gubitak od 6,68 milijardi dolara u istom tromesečju prošle godine, kada je industrija stala zbog pandemije Covid-19, prenosi Guardian.

Izvor: Google

BP planira da od profita iz prve polovine ove godine otkupi akcije u vrednosti 1,4 milijardi dolara, a u narednim kvartalima još po jednu milijardu uz rast dividende od četiri procenta godišnje. Kompanija je prošle godine najavila transformaciju u „integrisanu energetsku kompaniju“.

Vrednost akcija BP porasla je za 3,8 odsto u utorak, što je najviši rast među kompanijama izlistanim u indeksu FTSE100. Naftna kompanija Royal Dutch Shell, koja je postavila manje ambiciozne klimatske ciljeve, povećala je prošle nedelje svoju dividendu za skoro 40 odsto i započela otkup akcija u vrednosti oko dve milijarde dolara.

BP očekuje da će cena sirove nafte Brent tokom ostatka godine biti u proseku 60 dolara po barelu (trenutno oko 72) u odnosu na prethodnu prognozu od 55 dolara po barelu, kao i da će na tom nivou ostati do kraja decenije. BP je najavila da će povećati ulaganja u goriva sa niskim emisijama ugljenika osam puta do 2025. godine, kao da će smanjiti proizvodnju fosilnih goriva za 40 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...