Ministarsvo energetike Saudijske Arabije uputilo novu direktivu

Aramco odustaje od plana povećanja proizvodnje nafte

SvetVesti

30.1.2024 10:12 Autor: Vladimir Jokanović 2

Aramco odustaje od plana povećanja proizvodnje nafte Aramco odustaje od plana povećanja proizvodnje nafte
Saudijska Arabija naložila je državnoj energetskoj kompaniji Aramco da zadrži svoj kapacitet proizvodnje na 12 miliona barela dnevno, odustajući od planiranog povećanja, saopštila je... Aramco odustaje od plana povećanja proizvodnje nafte

Saudijska Arabija naložila je državnoj energetskoj kompaniji Aramco da zadrži svoj kapacitet proizvodnje na 12 miliona barela dnevno, odustajući od planiranog povećanja, saopštila je kompanija u utorak.

„Aramco objavljuje da je dobio direktivu od Ministarstva energetike da zadrži svoj maksimalni održivi kapacitet (MSC) na 12 miliona barela dnevno“, umesto da ga poveća na 13 miliona, saopštila je kompanija, prenosi AFP. Kompanija će ažurirati svoje smernice o kapitalnoj potrošnji kada budu objavljeni njeni rezultati za celu 2023. godinu u martu.

Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik sirove nafte, a Aramco je dragulj ekonomije zemlje. Očekuje se da će kompanija finansirati sveobuhvatni program ekonomskih i društvenih reformi prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, poznat kao „Vizija 2030“.

Rijad je najavio planirano povećanje proizvodnih kapaciteta u oktobru 2021. godine, istog meseca kada je obećao da će postići neto nultu emisiju ugljenika do 2060. godine, što je izazvalo intenzivnu skepsu aktivista za zaštitu životne sredine. Aramco je obećao da će do 2050. godine postići „operativne neto-nulte“ emisije ugljenika.

To se odnosi na emisije koje direkto proizvode industrijske lokacije kompanije Aramco, ali ne i na ugljen-dioksid proizveden kada se saudijska nafta sagoreva u automobilima, elektranama i pećima.

Uoči pregovora o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju prošle godine, Saudijska Arabija bila je među najglasnijim koji pozivaju na veća ulaganja u proizvodnju fosilnih goriva, navodeći da neophodno boriti protiv energetsskog siromašva u regionima kao što je Afrika.

Nakon niza rezova u snabdevanju naftom od oktobra 2022. godine, dnevna proizvodnja Saudijske Arabije iznosi oko devet miliona barela dnevno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...