Pokušaj pokretanja auto-industrije u Saudijskoj Arabiji

Rijad uložio milijarde u EV, a rezultati za sada slabi

AutomobiliHi-techLifestyleSvet

23.1.2024 18:22 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rijad uložio milijarde u EV, a rezultati za sada slabi Rijad uložio milijarde u EV, a rezultati za sada slabi
Saudijska Arabija potrošila je milijarde dolara u nameri da se pretvori u čvorište električnih vozila i prevaziđe prepreke, uključujući nedostatak infrastrukture, talenta i sirovina,... Rijad uložio milijarde u EV, a rezultati za sada slabi

Saudijska Arabija potrošila je milijarde dolara u nameri da se pretvori u čvorište električnih vozila i prevaziđe prepreke, uključujući nedostatak infrastrukture, talenta i sirovina, dok nastoji da uhvati korak u globalnoj trci za ubiranje profita od nove industrije.

Kao deo šireg plana saudijskog prestolonaslednika Mohameda bih Salmana da odvikne ekonomiju od nafte i stvori nova radna mesta, zemlja je uložila najmanje 10 milijardi dolara u Lucid Motors sa sedištem u SAD i osnovala je Ceer, sopstveni EV brend, prenosi Reuters.

Državni investicioni fond vredan 700 milijardi dolara ima cilj da se u Saudijskoj Arabiji proizvodi 500.000 električnih automobila godišnje do 2030. godine, dok je u 2026. godini planirana proizvodnja 150.000 vozila. Međutim, jedina fabrika automobila u Saudijskoj Arabiji koja je otvorena u septembru sastavila je oko 800 vozila do kraja godine, od delova koji su isporučeni iz SAD.

Saudijska Arabija prethodnih godina nije uspevala da privuče proizvođače automobila. Japanska Toyota odbila je 2019. godine takvu ponudu, navodeći visoke troškove rada, nedostatak lokalnih dobavljača i malo lokalno tržište.

Za Saudijsku Arabiju, jedna od najvećih poteškoća je privlačenje proizvođača auto-komponenti, od automobilskih vrata do motora, budući da u zemlji nema značajne lokalne industrije za snabdevanje. Domaći proizvođač Ceer, zajedničko preduzeće saudijskog Fonda i tajvanske kompanije Foxconn planira da pokrene proizvodnju do 2025. godine, ali tek treba da izgradi svoju fabriku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...