Meka za investitore u internet platforme u oblaku

Tehnološki giganti ulažu milijarde u Saudijskoj Arabiji

InvesticijeNovacSvet

7.2.2023 11:46 Autor: Vladimir Jokanović 2

Tehnološki giganti ulažu milijarde u Saudijskoj Arabiji Tehnološki giganti ulažu milijarde u Saudijskoj Arabiji
Saudijska Arabija privukla je više od devet milijardi dolara investicija u napredne tehnologije, a među ulagačima su američki giganti Microsoft i Oracle, koji grade... Tehnološki giganti ulažu milijarde u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija privukla je više od devet milijardi dolara investicija u napredne tehnologije, a među ulagačima su američki giganti Microsoft i Oracle, koji grade internet platforme u oblaku, saopštila je vlada u Rijadu.

Saudijski ministar komunikacija u informacionih tehnologija Abdulah Alsvaha rekao je da će Microsoft uložiti 2,1 milijardu dolara u globalni oblak super-skalera, proceor izuzetnih mogućnosti, dok je kompanija Oracle najavila ulaganje 1,5 milijardi dolara za izgradnju novog oblaka u Rijadu, prenosi Reuters.

„Investicije će poboljšati poziciju Kraljevine Saudijske Arabije kao najvećeg digitalnog tržišta na Bliskom istoku i u severnoj Africi“, rekao je Alsvaha u obraćanju međunarodnom tehnološkom forumu u Rijadu. On nije dao detalje o vremenskom okviru, a Oracle je saopštio da če investicija biti izvršena tokom narednih nekoliko godina.

Saudijski zvaničnici insistirali su da međunarodne kompanije investiraju u njihovu zemlju i premeste svoja regionalna sedišta u Rijad, kako bi koristile pogodnosti ugovora sa vladom. Saudijska Arabija ulaže stotine milijardi dolara u ekonomski plan „Vizija 2030“, koji vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Privlačenje direktinih stranih investicija jedan je od stubova pomenutog ekonomskog plana, čiji je cilj da diversifikuje ekonomiju utemeljenu na nafti. Kineski Huawei uložiće 400 miliona dolara u infrastrukturu oblaka u Saudijskoj Arabiji u partnerstvu sa naftnom kompanijom Aramco
.

Dodatnih 4,5 milijardi dolara uložen je u globalnu i lokalnu imovinu u više sektora. Tonomus, filijala prestolonaslednikovog projekta NEOM, vrednog 500 milijardi dolara, najavila je prošle godine da je uložila milijardu dolara u veštačku inteligenciju, uključujući platformu metaverzuma.

Povećanja potražnja za računarstvom u oblaku navela je tehnološke kompanije, kao što su Oracle, Microsoft, Amazon i Google da potavljaju centre podataka širom sveta kako bi ubrzali prenos podataka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...