Futuristički projekat Saudijske Arabije

Grad Linija u pustinji koristiće isključivo energiju iz obnovljivih izvora

Hi-techLifestyleSvetZanimljivosti

3.12.2022 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 14

Grad Linija u pustinji koristiće isključivo energiju iz obnovljivih izvora Grad Linija u pustinji koristiće isključivo energiju iz obnovljivih izvora
Neom je trenutno najambiciozniji i najuzbudljiviji projekat u svetu arhitekture i građevinarstva. Reč je o izgradnji istoimene ekonomske zone u pustinji Saudijske Arabije u... Grad Linija u pustinji koristiće isključivo energiju iz obnovljivih izvora

Neom je trenutno najambiciozniji i najuzbudljiviji projekat u svetu arhitekture i građevinarstva. Reč je o izgradnji istoimene ekonomske zone u pustinji Saudijske Arabije u čijem srcu bi trebalo da nikne moderan grad kakav svet do sada nije video. Grad je nazvan Line ili Linija, a kompletno će biti napajan energijom iz obnovljivih izvora.

Line će se pružati od Crvenog mora prema zapadu u dužini od oko 170 kilometara, a biće širok svega 200 metara, opasan sa dva zida visine po 500 metara. Poređenja radi, Ajfelova kula u Parizu visoka je 300 metara. Spoljna fasada zidova biće u vidu ogledala. Planirano je da gradska struktura bude smeštaj za devet miliona stanovnika, prenosi Guardian.

Vrednost projekta procenjena je na 500 milijardi dolara, a investitor je Suvereni fond Saudijske Arabije. Izgradnju je najavio princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman pre pet godina. Uprkos sumnjama da će ovakav megaprojekat uopšte biti pokrenut, buldožeri i ostala teška mehanizacija pripremaju pustinjski teren za gradnju.

Foto: YouTube screenshot

Pre nego što je započeto kopanje za temelje čudesnog grada, vlasti su morale da pristupe prinudnom iseljenju plemena Huvaitat preko čije zemlje će se prostirati Linija. Dvojica pobunjenih starosedelaca su navodno uhapšeni i osuđeni na smrt, dok je jedan ubijen tokom demontracija. Ipak, u PR materijalu projekta stoji da je „posvećen svetosti ukupnog života na Zemlji“.

Prema rečima izvršnog direktora projekta NEOM Džajlsa Pendeltona (Giles Pendleton), Line će biti sastavljen iz niza zasebnih modularnih delova koji se grade posebno i povezuju u linearnu konstrukciju. „Napravićemo veoma jednostavan proces sa optimizovanom, standardizovanom i industrijalizovanom proizvodnjom pri čemu se konstrukcije prave u fabrikama u velikim količinama“, navodi Pendelton, prenosi ArabianBusiness.

Foto: YouTube screenshot

On ističe da je ideja da se delovi za konstrukciju izrađuju na lokacijama budućeg grada, kako bi se izbegao transport na veliku daljinu. Linearni grad neće imati puteve, automobile niti emisije izduvnih gasova. Ideja grada je da zdravlje i blagostanje imaju prednost u odnosu na transport i infrastrukturu. Planirano je da se sa kraja na kraj grada stiže brzom podzemnom železnicom za 20 minuta.

Saudijski prestolonaslednik rekao je da će Line otelotvoriti „urbanizam nulte gravitacije“, što znači da će gradske funkcije biti vertikalno slojevite. On je naveo da će vertikalni slojevi gradske zajednice stvoriti model za očuvanje prirode i poboljšane uslove za život u odnosu na tradicionalne horizontalne gradove.

Foto: YouTube screenshot

Bin Salman je istakao da će se grad budućnosti „pozabaviti izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava u urbanom životu danas i da će osvetliti alternativni način života“. On je precizirao da će stanovnici moći da obavljaju sve dnevne potrebe u roku od pet minuta, zahvaljujući slojevitim javnim parkovima i pešačkim površinama, školama, domovima zdravlja i poslovnim prostorima.

Premda saudijska vlada nije saopštila ko je projektovao Line, specijalizovani magazin za arhitekturu Dezeen prenosi da je projektant američka firma Morphosis. Iako nije najavljen vremenski rok za izgradnju grada, Neom je odredio rok do 2030. godine za završetak njegove prve faze.

  • Anna

    3.12.2022 #1 Author

    Naravno, još jedan futuristički projekat u pustinji. Sigurna sam da će završiti i pre nego što najavljuju. A starosedeoci su kolateralna šteta.

    Odgovori

  • ZVE84

    4.12.2022 #2 Author

    Tako bi svi trebalo da funkcionišu… Super!

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    4.12.2022 #3 Author

    Čitajući ovo, tek shvatiš koliko su ovakve stvari
    nama ustvari misaona imenica

    Odgovori

  • MARKO7

    4.12.2022 #4 Author

    Pa to im je pametan potez…

    Odgovori

  • Dragana

    4.12.2022 #5 Author

    Oni su u mogucnosti da to izvedu

    Odgovori

  • kaćica

    4.12.2022 #6 Author

    Ovi ljudi znaju sta hoce,samo grade

    Odgovori

    • Tara

      5.12.2022 #7 Author

      „vlasti su morale da pristupe prinudnom iseljenju plemena Huvaitat preko čije zemlje će se prostirati Linija. Dvojica pobunjenih starosedelaca su uhapšeni i osuđeni na smrt, dok je jedan ubijen tokom demontracija.“ Samo humano!

      Odgovori

  • GOCA BG

    4.12.2022 #8 Author

    Imaju sredstava da grade,ulazu u buducnost…

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    4.12.2022 #9 Author

    Odlučno opredeljenje, treba i mi da poradimo na tome, dobra opcija čeka iza ugla.

    Odgovori

  • Ika

    4.12.2022 #10 Author

    Vau odličan projekat

    Odgovori

  • Boba3

    4.12.2022 #11 Author

    Odličan poduhvat, projekat budućnosti

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    5.12.2022 #12 Author

    Ovo mi izgleda odvratno i potpuno neprivlacno tj. odbojno. Grad linija širok 200 m i opasan zidinama, zar to ne liči na, zatvor više nego na grad?

    Odgovori

    • Tara

      5.12.2022 #13 Author

      Vrli, novi svet i treba da bude zatvor. Takav je plan.

      Odgovori

  • Moon

    29.1.2023 #14 Author

    Zastrasujuce.. Zidine, linija..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...