Zalivske zemlje ne znaju za krizu

MMF: Izvoznice energenata sa Bliskog istoka očekuje dodatnih 1.300 milijardi dolara prihoda

InvesticijeNovacSvetVesti

19.8.2022 08:20 Autor: Vladimir Jokanović 5

MMF: Izvoznice energenata sa Bliskog istoka očekuje dodatnih 1.300 milijardi dolara prihoda MMF: Izvoznice energenata sa Bliskog istoka očekuje dodatnih 1.300 milijardi dolara prihoda
Energetski bogate države Bliskog istoka trebalo bi da prihoduju dodatnih 1.300 milijardi dolara od nafte u naredne četiri godine, predviđa MMF, navodeći da će... MMF: Izvoznice energenata sa Bliskog istoka očekuje dodatnih 1.300 milijardi dolara prihoda

Energetski bogate države Bliskog istoka trebalo bi da prihoduju dodatnih 1.300 milijardi dolara od nafte u naredne četiri godine, predviđa MMF, navodeći da će neočekivani prihodi ojačati kupovnu moć regionalnih državnih fondova u vreme globalne rasprodaje imovine.

MMF prognozira da visoke cene energije, podstaknute ratom u Ukrajini, guraju rast u zalivskim monarhijama, dok se veći deo sveta bori protiv rastuće inflacije i straha od recesije, prenosi Financial Times. Izvoznici nafte i gasa sa Bliskog istoka, ostvariće kumulativne prihode o 1.300 milijardi dolara do 2026. godine, predviđa MMF.

Zalivske zemlje raspolažu sa nekim od najvećih svetskih nalazišta nafte i gasa, kroz nekoliko najvećih investicionih fondova. Reč je o Javnom investicionom fondu Saudijske arabije (PIF), Upravi za investicije Katara, Investicionoj upravi Abu Dabija, kao i o Kuvajtskoj investicionoj upravi.

PIF vredan 620 milijardi dolara, kojim upravlja prestolonaslednik Muhamed bin Salman, investirao je više od 7,5 milijardi dolara u američke akcije u drugom kvartalu ove godine u kompanije kao što su Amazon, PayPal ili BlackRock, koristeći pad cena njihovih akcija.

Fondovi zalivskih zemalja koristili su berzanska previranja kao i u vreme globalne finansijske krize 2009. godine, kupujući akcije u zapadnim kompanijama u nevolji. Poslednjih godina njihova sredstva bila su usmerena na tehnologiju, zdravstvo, nauku i čistu energiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...