Do 2030. godine u zgradama u okviru Neom projekta živeće 1,5 miliona ljudi

Saudijska Arabija izdvaja 80 milijardi dolara za novi građevinski projekat

BiznisNovacSvetVesti

26.7.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijska Arabija izdvaja 80 milijardi dolara za novi građevinski projekat Saudijska Arabija izdvaja 80 milijardi dolara za novi građevinski projekat
Saudijska Arabija izdvojila je 300 milijardi rijala (80 milijardi dolara) za investicioni fond povezan sa megaprojektom Neom, kako bi investirala u kompanije koje će... Saudijska Arabija izdvaja 80 milijardi dolara za novi građevinski projekat

Saudijska Arabija izdvojila je 300 milijardi rijala (80 milijardi dolara) za investicioni fond povezan sa megaprojektom Neom, kako bi investirala u kompanije koje će raditi na njemu.

Sredstva kojima investicioni fond raspolaže mogla bi potencijalno da narastu na 400 milijardi rijala, izjavio je za novinare princ Muhamed bin Salman (Mohammed bin Salman). On je po prvi put detaljno predstavio plan za finansiranje Neoma, jednog od najvećih i najkompleksnijih građevinskih projekata na svetu, piše Bloomberg.

Prva faza projekta, koja će trajati do 2030. godine, koštaće 1,2 biliona rijala, pri čemu će polovina te svote biti dodeljena iz državnog fonda, naveo je saudijski princ. Zvaničnici će prikupiti 600 milijardi rijala uz pomoć drugih državnih fondova u regionu, privatnih investitora u Saudijskoj Arabiji i inostranstvu i listiranjem samog projekta Neom na berzi.

Prema rečima Muhameda bin Salmana, plan je da se Saudijska Arabija nađe među tri najveće berze na planeti. On je dodao da očekuje da će Neom biti listiran oko 2024. godine i da bi projekat mogao povećati vrednost berze za više od bilion rijala.

Princ je svoju odluku saopštio globalnim investitorima među kojima su osnivač kompanije Bridgewater Associates Rej Dalio (Ray Dalio), Tim Kolins (Tim Collins) iz Ripplewooda, saudijski princ Alvaled bin Talal (Alwaleed bin Talal) i milijarder iz Kuvajta Muhamed Alšaja (Mohammed Alshaya).

Bin Salman je nedavno u okviru projekta predstavio i plan za zgrade bliznakinje koje se prostiru na više od 100 kilometara i u kojima se može nastaniti čitav grad od devet miliona ljudi. Na pitanje zbog čega je pokrenuo Neom, princ je izjavio da njegov plan obnove Saudijske Arabije predviđa povećanje populacije sa trenutna 34 miliona na 50, odnosno 60 miliona do 2030. godine. Polovinu ove populacije će činiti strani državljani, dodao je princ, navodeći da prema trenutnom demografskom bilansu stranci čine gotovo trećinu stanovništva ove zemlje.

Prema rečima saudijskog princa, postoji mogućnost da će prestonica biti prenaseljena, a Neom projekat će moći da zbrine 10 miliona stanovnika. Planirano je da u zgradama bliznakinjama po imenu “The Line” do 2030. godine živi 1,5 miliona ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...