Visoke cene nafte uvećale bogatstvo Saudijske Arabije

Budžetski suficit Rijada u drugom kvartalu 21 milijardu dolara

NovacSvetVesti

5.8.2022 09:10 Autor: Vladimir Jokanović 4

Budžetski suficit Rijada u drugom kvartalu 21 milijardu dolara Budžetski suficit Rijada u drugom kvartalu 21 milijardu dolara
Budžetski suficit Saudijske Arabije u drugom kvartalu tekuće godine porastao je na 21 milijardu dolara, podstaknut porastom cena nafte i jačanjem proizvodnje, a porasla... Budžetski suficit Rijada u drugom kvartalu 21 milijardu dolara

Budžetski suficit Saudijske Arabije u drugom kvartalu tekuće godine porastao je na 21 milijardu dolara, podstaknut porastom cena nafte i jačanjem proizvodnje, a porasla je i potrošnja, saopštilo je tamošnje Ministarstvo finansija.

Suficit je bio 35 odsto veći nego u prvom tromesečju, tako da je Saudijska Arabija ostvarila oko 36 milijardi dolara viška u budžetu u prvoj polovini 2022. godine, prenosi Bloomberg. Rashodi u drugom kvartalu porasli su za 16 odsto na godišnjem nivou na 78 milijardi dolara, uključujući povećanje kapitalnih izdataka od 64 odsto.

Početni pad saudijskog budžeta za tekuću godinu predvideo je pad potrošnje, a ona je u prvom kvartalu porasla za četiri procenta. Cene nafte povećala su bogatstvo Saudijske Arabije, koja je bila teško pogođenja padom cena u 2020 godini.

Državni prihodi od nafte porasli su za 89 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, dostigavši 66,5 milijardi dolara, dok su ostali prihodi porasli za tri odsto na 32 milijarde dolara. Nafta Brent je u prvoj polovini godine koštala u proseku više od 100 dolara po barelu, zbog čega se očekuje da budžetski suficit Saudijske Arabije bude više od pet odsto BDP-a.

Zvaničnici u Rijadu rekli su da će se pridržavati svojih planova potrošnje za ovu godinu, koristeći prihode od nafte za dopunu svojih rezervi ili transfer u jedan od svojih investicionih fondova.

  • GOCA BG

    6.8.2022 #1 Author

    Celokupna situacija im ide u korist svakako…

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #2 Author

    Onaj ko proizvodi naftu ima i odlične uslove i profit.

    Odgovori

  • MAJALG

    7.8.2022 #3 Author

    Nikad povoljnija situacija na trzistu nafte, treba je maksimalno iskoristiti.

    Odgovori

  • LEBRON

    6.8.2023 #4 Author

    Samo suficit nikako deficit

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.