Saudijski princ u Francuskoj

Dogovor Bin Salmana i Makrona da „ublaže“ posledice rata u Ukrajini

EUSvetVesti

30.7.2022 11:42 Autor: Vladimir Jokanović 4

Dogovor Bin Salmana i Makrona da „ublaže“ posledice rata u Ukrajini Dogovor Bin Salmana i Makrona da „ublaže“ posledice rata u Ukrajini
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i saudijski prestolonaslednik Mohamed bih Salman složili su se da „ublaže posledice“ rata u Ukrajini tokom razgovora u... Dogovor Bin Salmana i Makrona da „ublaže“ posledice rata u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i saudijski prestolonaslednik Mohamed bih Salman složili su se da „ublaže posledice“ rata u Ukrajini tokom razgovora u Parizu, saopštila je Jelisejska palata.

Energetika je bila glavna tema njihovog razgovora, koji je ocenjen kao diplomatska rehabilitacija Bin Salmana, dok se Makron našao na udaru grupa za ljudska prava, jer je ugostio saudijskog lidera, za kojeg se sumnja da stoji iza ubistva novinara lista Washington Post, Džamala Kašogija.

Pomoćnici francuskog predsednika nagovestili su uoči razgovora da će Makron pozvati Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte kako bi pomogla snižavanju njene cene, što je praktično ponavljanje zahteva predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), koji je izneo ranije ovog meseca tokom posete Rijadu, prenosi France 24.

„Predsednik i prestolonaslednik Saudijske Arabije istakli su potrebu da se okonča sukob u Ukrajini i da se intenzivira saradnja kako bi se ublažili efekti u Evropi, na Bliskom istoku i širom sveta“, saopštilo je francusko Predsedništvo. S obzirom na to da su ruske isporuke nafte i gasa sve manje dostupne evropskim zemljama zbog sankcija, EU traži alternativni vid snabdevanja.

U saopštenju Jelisejske palate navedeno je da je Makron „naglasio važnost nastavka tekuće koordinacije sa Saudijskom Arabijom u pogledu diverzifikacije snabdevanja energijom za evropske zemlje“. Saudijska Arabija smatra se jednom od retkih zemalja koja ima kapacitet da poveća svoju proizvodnju.

U francuskom saopštenju navodi se da su Makron i Bin Salman takođe razgovarali o bezbednosti hrane usled straha od gladi, izazvanog blokadom ukrajinskog žita. Dvojica lidera razgovarali su i o ratu u Jemenu, a Makron je pohvalio napore Rijada da „pronađe političko, globalno i inkluzivno rešenje pod okriljem UN“, prenosi Al Jazeera.

Večera dvojice lidera, koja je prethodila sastanku, ocenjena je u medijima kao najnoviji korak u rehabilitaciji saudijskog princa nakon Kašogijevog ubistva 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako je Saudijska Arabija nakon toga u zapadnim zemljama nazivana „parijom“, mediji ocenjuju da se princu ponovo „udvaraju“ zapadni lideri dok hitno traže zamenu za ruske energente.

Pariz je bio druga stanica prve posete saudijskog princa Evropskoj uniji od Kašogijevog ubistva nakon što se u Atini sastao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Bin Salman je zahvalio Makronu na „toplom prijemu“ u Parizu, navodeći da je Francuska „prijateljska zemlja“. Podsetimo, Makron je prošle godine posetio Rijad, kao prvi zapadni lider koji je putovao u Saudijsku Arabiju posle ubistva novinara.

  • Milovan94

    31.7.2022 #1 Author

    Trebalo bi tako da bude

    Odgovori

    • IVAN

      29.10.2022 #2 Author

      Videcemo sta ce biti mada teska situacija

      Odgovori

  • IVAN

    29.10.2022 #3 Author

    Rat ce se oduziti,cilj je da Rusija bude sve slabija a posledice ce biti ozbiljne…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    26.2.2023 #4 Author

    Teska situacija zaista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...