Posledice smanjenja isporuka kroz "Severni tok 1"

Gas dostigao rekordnu cenu u Evropi, struja postaje luksuzna roba

EUVesti

27.7.2022 15:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Gas dostigao rekordnu cenu u Evropi, struja postaje luksuzna roba Gas dostigao rekordnu cenu u Evropi, struja postaje luksuzna roba
Troškovi kupovine električne energije u Evropi skočili su na rekordno visok nivo u sredu nakon što je Rusija smanjila dotok prirodnog gasa kroz gasovod... Gas dostigao rekordnu cenu u Evropi, struja postaje luksuzna roba

Troškovi kupovine električne energije u Evropi skočili su na rekordno visok nivo u sredu nakon što je Rusija smanjila dotok prirodnog gasa kroz gasovod „Severni tok 1“ do Nemačke. Cena za 1.000 kubnih metara gasa premašila je 2.000 dolara prvi put od marta.

Cene gasa porasle su u sredu ujutru za 12 odsto. Cene su porasle za više od jedne trećine u tekućoj nedelji, dok se Evropa bori da popuni skladišta gasa za zimu, prenosi Financial Times.

Evropski referentni TTF ugovor dostigao je 220 evra po megavat satu. Posle najnovijeg poskupljenja cene su oko 10 puta više nego prošle godine.

Gas se u Evropi trgovao po ceni višoj od 2.300 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon zaustavljanja još jedne pumpe gasovoda „Severni tok 1“, prenosi Interfax. Cena TTF avgustovskih fjučersa na ICE Futures berzi porasla je na 2.385 dolara za hiljadu kubika.

Dan ranije trgovanje je zatvoreno na 2.118 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a od početka meseca kotacije su u proseku bile 1.741 dolar. Na rast cena gasa u Evropi, reagovalo je i azijsko tržište. Fjučersi su poskupeli na 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, prema indeksu koji odražava spot cenu za Japan, Južnu Koreju, Kinu i Tajvan.

Izvor: Refinitiv@FT

Pumpanje gasa kroz „Severni tok 1“ redukovano je u sredu na 20 odsto kapaciteta, odnosno smanjeno je na 31 milion kubnih metara dnevno. Analitičari Rystad Energy ocenili su da su, prema trenutnom obimu snabdevanja, minimalni izgledi da će evropske zemlje ispuniti cilj da do 1. novembra ostvare popunjenost gasnih skladišta od 80 odsto.

Pored smanjenog dotoka iz Rusije, evropske planove mogla bi da poremeti sezona uragana u SAD, zbog čega je neizvesna dinamika isporuka američkog tečnog prirodnog gasa.

Nemačka električna energija za isporuku sledeće godine, što je referentna evropska cena, porasla je u sredu ujutru na rekordnih 388 evra po megavat satu, što je poskupljenje za više od 400 odsto u odnosu na cenu pre godinu dana. Kasnije je cena delimično pala, prenosi Business Insider.

Holandski TTF fjučers prirodnog gasa, što je takođe evropski standard, bio je u sredu za dva odsto viši sa cenom od 203,5 evra po satu. To je bilo 26 odsto više u odnosu na prošli petak i za oko 780 odsto više nego godinu dana ranije.

Analitičari banke Goldman Sachs ocenili su da će evrozona pasti u recesiju u drugoj polovini tekuće godine.

„Smanjena ponuda ruskog gasa i visoke cene značajno će uticati na aktivnosti u narednim kvartalima. Potpuno zaustavljanje snabdevanja gasom ostaje realna mogućnost, posebno tokom zimskih meseci. Procenjujemo da bi takvo zaustavljanje gurnulo evrozonu u oštru recesiju“, saopštio je Goldman Sachs.

Prema oceni makroekonomskih stručnjaka Rabobank, poskupljenja će „dovesti do toga da se električna energija pretvori iz komunalnih usluga u luksuznu robu za mnoge Evropljane, dok će to ozbiljno naštetiti industrijskoj konkurentnosti čak i pre nego što budu donete teške odluke o štednji energije“.

  • MAJALG

    29.7.2022 #1 Author

    Ovakvo ludilo ce trajati i dalje ako se ne ukinu samkcije Rusiji.

    Odgovori

  • MARA

    29.7.2022 #2 Author

    U ostalim zemljama je odavno luksuz..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.