Evropski plan za prekid dotoka energije iz Rusije

EU postigla politički dogovor o smanjenju potrošnje gasa

EUVesti

26.7.2022 14:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU postigla politički dogovor o smanjenju potrošnje gasa EU postigla politički dogovor o smanjenju potrošnje gasa
U nastojanju da povećaju sigurnost snabdevanja energijom u Evropsku uniju, njene zemlje članice postigle su politički dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim gasom... EU postigla politički dogovor o smanjenju potrošnje gasa

U nastojanju da povećaju sigurnost snabdevanja energijom u Evropsku uniju, njene zemlje članice postigle su politički dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim gasom za 15 odsto tokom predstojeće zime, saopštio je Savet EU u Briselu.

Zemlje Evropske unije odobrile su ublaženi plan za vanredne situacije za obuzdavanje potražnje za gasom, nakon što su postigle kompromisne sporazume o ograničavanju smanjenja za neke zemlje, dok se pripremaju za dalje smanjenje isporuka gasa iz Rusije, prenosi Reuters. Uredba Saveta EU takođe predviđa mogućnost da se pokrene „uzbuna Unije“ o sigurnosti snabdevanja, kada bi smanjenje potražnje za gasom bilo obavezujuće.

Desetak zemalja EU koje su već suočene sa smanjenjem ruskog snabdevanja i Brisel, pozvale su zemlje članice da štede gas i skladište ga za zimu iz straha da će Rusija potpuno prekinuti dotok gasa u znak odmazde za sankcije Zapada zbog rata u Ukrajini.

Ministri energetike zemalja EU odobrili su predlog da sve zemlje EU dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do marta. Evropa će se od srede suočiti sa novom redukcijom dotoka gasa, budući da je Gazprom najavio da će smanjiti kapacitet gasovoda „Severni tok 1“ na 20 odsto.

Smanjenje potrošnje koje je proglasila EU moglo bi da bude obavezujuće u hitnim slučajevima, ali su se zemlje članice složile da od obaveze izuzmu neke zemlje i industrije, nakon što se nekoliko vlada usprotivilo prvobitnom predlogu EU da se svakoj zemlji nametne obavezujuće smanjenje potrošnje od 15 odsto.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) rekao je da će sporazum pokazati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Evropa ostala ujedinjena, suočena sa najnovijim rezovima gasa u Evropi. „Nećete nas podeliti“, poručio je Habek.

Prema neimenovanim izvorima, Mađarska se protivila sporazumu. Iako su neke evropske vlade, uključujući nemačku, najvećeg korisnika gasa u Evropi, pojačale mere za uštedu energije, zemlje EU smanjile su ukupnu potrošnju gasa za oko pet odsto, uprkos rastu cena i smanjenom snabdevanju iz Rusije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...