Saudijci ostali verni dogovoru sa Rusijom

OPEC+ spreman za minimalno povećanje proizvodnje nafte u septembru

SvetVesti

3.8.2022 15:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC+ spreman za minimalno povećanje proizvodnje nafte u septembru OPEC+ spreman za minimalno povećanje proizvodnje nafte u septembru
Cene nafte porasle su u sredu po podne, nadoknađujući jutarnje gubitke, nakon što se grupa zemalja proizvođača OPEC+ odlučila na povećanje proizvodnje u septembru... OPEC+ spreman za minimalno povećanje proizvodnje nafte u septembru

Cene nafte porasle su u sredu po podne, nadoknađujući jutarnje gubitke, nakon što se grupa zemalja proizvođača OPEC+ odlučila na povećanje proizvodnje u septembru za 100.000 barela dnevno.

Saznanje o namerama OPEC+, na bazi dokumenta u koji je Reuters imao uvid, potopila je nade SAD o značajnom povećanju proizvodnje, odnosno ponude, kao i o posledičnom sniženju cena nafte i benzina.

Ministri članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, uključujući Rusiju, spremni su da se dogovore o malom povećanju proizvodnje, koje odgovara obimu od oko 0,1 odsto globalne dnevne potražnje za naftom, navedeno je u dokumentu.

Iako su SAD tražile od zemalja OPEC+ da povećaju proizvodnju, slobodni kapaciteti su ograničeni, a Saudijska Arabija verovatno nije voljna da poveća proizvodnju na svoju i štetu Rusije, koja je pogođena zapadnim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) posetio je prošlog meseca Saudijsku Arabiju kako bi sa tamošnjim liderima postigao dogovor o povećanju proizvodnje nafte, ali nije dobio obećanje Rijada da će tako biti. Moskva je povodom njegove posete saopštila da se nada da Rijad neće graditi odnose sa drugim zemljama na štetu Rusije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...