Bela kuća u pokušaju da smanji troškove energije

Bajden oslobađa 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi

SvetVesti

23.11.2021 15:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden oslobađa 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi Bajden oslobađa 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) naložio je u utorak oslobađanje 50 miliona barela sirove nafte iz strateških rezervi u pokušaju da obori cenu... Bajden oslobađa 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) naložio je u utorak oslobađanje 50 miliona barela sirove nafte iz strateških rezervi u pokušaju da obori cenu nafte i smanji troškove energije, u koordinaciji sa drugim velikim potrošačima, uključujući Japan i Južnu Koreju, a poziv da se priključe akciji dobile su i Kina, Indija i Velika Britanija.

Ovaj potez usmeren je na globalna tržišta energije, ali i na američke glasače koji se suočavaju sa rastućom inflacijom i poskupljenjima. Cena benzina u SAD je oko 3,40 dolara za galon, što je za oko 50 odsto više od cene pre godinu dana, prenosi AP. Neposredno po objavljivanju vesti o puštanju nafte iz strateških rezervi, cene nafte su porasle za više od jedan odsto.

Bajden se trudio da preoblikuje veliki deo svoje ekonomske agende oko pitanja inflacije, rekavši da će njegov nedavno usvojen infrastrukturni plan u iznosu 1.000 milijardi dolara smanjiti pritisak na cene, tako što će transport robe učiniti efiksnijim i jeftinijim.

Republikanski predstavnici kritikovali su Bajdenovu administraciju zbog inflacije koja je u oktobru dostigla maksimalnu vrednost za poslednjih 31 godinu. Indeks potrošačkih cena porastao je za 6,2 odsto u odnosu na period pre 12 meseci, što je najveći godišnji rast od 1990. godine.

Nafta
Foto: Youtube screenshot

Strateške rezerve nafte se čuvaju za vanredne situacije u slučaju prirodnih katastrofa, ugrožavanja nacionalne bezbednosti i drugih iznenadnih događaja. Rezerve se čuvaju u pećinama duž obala zaliva Teksasa i Luizijane. U rezervama se nalazi oko 605 miliona barela sirove nafte.

Bajdenova administracija smatra da su rezerve pravo sredstvo za ublažavanje problema sa snabdevanjem. Amerikanci su tokom septembra trošili u proseku 20,7 miliona barela nafte dnevno, prema podacima Uprave za energetske informacije. To znači da je količina koja će biti puštena iz rezervi dovoljna za oko dva i po dana dodatnog snabdevanja.

Ministarstvo energetike SAD učiniće naftu iz strateških rezervi dostupnom na dva načina, tako što će 32 miliona barela biti pušteno u narednih nekoliko meseci i vratiće se u rezerve u narednim godinama, a još 18 miliona biće prodato odmah prema odobrenju Kongresa, saopštila je Bela kuća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...