Firma Kapital Holding investirala u depozitne potvrde Gazproma, Lukoila i Rosnefta

Saudijski princ u februaru ove godine uložio više od 500 miliona dolara u ruske firme

InvesticijeNovacPoslovanjeSvetVesti

15.8.2022 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Saudijski princ u februaru ove godine uložio više od 500 miliona dolara u ruske firme Saudijski princ u februaru ove godine uložio više od 500 miliona dolara u ruske firme
Saudijski milijarder princ Alvalid bin Talal (Alwaleed Bin Talal) u februaru ove godine uložio je više od 500 miliona dolara u ruske firme. Investiciona... Saudijski princ u februaru ove godine uložio više od 500 miliona dolara u ruske firme

Saudijski milijarder princ Alvalid bin Talal (Alwaleed Bin Talal) u februaru ove godine uložio je više od 500 miliona dolara u ruske firme.

Investiciona firma Kingdom Holding u vlasništvu saudijskog princa u februaru je dobila depozitne potvrde od kompanija Gazprom, Lukoil i Rosneft, navodi se u dokumentaciji dostavljenoj berzi.

Nema preciznih datuma kada su investicije realizovane, a saudijska kompanija nije odgovorila na pitanja da li još uvek poseduje potvrde. Vrednost ovih depozitnih potvrda naglo je pala nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba i sankcija Zapada, piše Bloomberg.

Princ Alvalid, čiji je deda postavio temelje moderne Saudijske Arabije, jedan je od najbogatijih ljudi na svetu i nalazi se u najvišem rangu međunarodnih investitora. Njegovu poziciju nedavno je ugrozio državni fond koji vodi krunisani princ Muhamed bin Salman, koji je u maju otkupio 16,9 odsto udela u Kingdom Holdingu.

Firma Kingdom Holding u februaru je uložila 1,37 milijardi rijala (365 miliona dolara) u kupovinu američkih depozitnih potvrda kompanije Gazprom, što je najveći investicioni ugovor realizovan ove godine. Pored toga, firma saudijskog princa investirala je istog meseca 196 miliona rijala u globalne depozitne potvrde kompanije Rosneft i 410 miliona rijala u američke potvrde preduzeća Lukoil između februara i marta.

Prema dokumentaciji, kompanija Kingdom Holding je od 2020. godine uložila 3,4 milijarde dolara u globalni kapital i depozitne potvrde. Najveća investicija je, kako se navodi, 2,5 milijardi rijala koje su uložene u špansku kompaniju Telefonica. Takođe, kompanija je ovog juna uložila 178 miliona rijala u Hercules Capital, a akcije investicione firme su početkom jula porasle za 17 odsto.

  • Jovana24

    15.8.2022 #1 Author

    Zna sta radi ocigledno.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    15.8.2022 #2 Author

    To je njemu kao kad mi kupimo žvake

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.8.2022 #3 Author

    I to bas pred pocetak sukoba u Ukrajini…

    Odgovori

  • TATJANA

    16.8.2022 #4 Author

    Pametan covek

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.8.2022 #5 Author

    Podržavam okretanje Saudijske Arabije prema Rusiji. Svaka čast, američki blok se smanjuje

    Odgovori

  • Ceca

    16.8.2022 #6 Author

    Bacuska

    Odgovori

  • MITAR

    11.5.2023 #7 Author

    Pametna ulaganja koja ce mu se visetruko isplatiti ne samo kroz finansisku dobit nego u generalno saradnji sa Rusijom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.