Strateško partnerstvo Kine i Saudijske Arabije

Si u Rijadu najavio „novu eru“ odnosa sa arapskim svetom

AnalizaSvet

9.12.2022 11:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

Si u Rijadu najavio „novu eru“ odnosa sa arapskim svetom Si u Rijadu najavio „novu eru“ odnosa sa arapskim svetom
Saudijska Arabija i Kina demonstrirale su produbljivanje veza u vidu niza strateških sporazuma u četvrtak tokom posete kineskog predsednika Si Đninpinga Rijadu. Između ostalog,... Si u Rijadu najavio „novu eru“ odnosa sa arapskim svetom

Saudijska Arabija i Kina demonstrirale su produbljivanje veza u vidu niza strateških sporazuma u četvrtak tokom posete kineskog predsednika Si Đninpinga Rijadu. Između ostalog, Saudijska Arabija potpisala je sprorazum sa kineskom kompanijom Huawei, čiji prodor u region Persijskog zaliva izaziva bezbednosnu zabrinutost SAD.

Saudijski kralj Salman potpisao je „sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu“ sa Sijem, kome je priređena raskošna dobrodošlica u zemlji koja stvara nova globalna partnerstva izvan Zapada, prenosi Reuters. Si je razgovarao sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, de fakto saudijskim vladarom.

Si je najavio „novu eru“ u kinesko-saudijskim vezama, a komentatori ocenjuju da je topao prijem za Sija bio u oštroj suprotnosti sa prigušenom dobrodošlicom za američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u julu ove godine. Bajden je tom prilikom zatražio od Rijada da poveća dnevnu proizvodnju nafte, kako bi pala njena cena na tržištu, ali Rijad nije uvažio njegov zahtev.

SAD oprezno posmatra rastući uticaj Kine u regionu, dok su njene veze sa Rijadom na najnižem nivou. Vašington je uoči posete kineskog predsednika Saudijskoj Arabiji ocenio da je njegovo putovanje primer pokušaja Kine da izvrši uticaj širom sveta i da neće da promeni američku politiku prema Bliskom istoku.

Izvor: TradingEconomics

Kina i Saudijska Arabija obećale su da će unaprediti svoje partnerstvo dijalogom na najvišem nivou i koordinacijom energetske politike. Si je naveo da Kina smatra Saudijsku Arabiju prioritetom u spoljnopolitičkim odnosima, posebno u njenim vezama sa regionom Bliskog istoka, prenosi CNN.

Rijad je potpisao memorandum sa kineskom kompanijom Huawei Technologies o računarstvu u oblaku i izgradnji kompleksa visoke tehnologije u saudijskim gradovima. Memorandum je potpisan uprkos zabrinutosti SAD i njenih saveznika iz regiona zbog mogućeg bezbednosnog rizika pri korišćenju kineske opreme. Huawei je učestvovao u izgradnju 5G mreže u većini država u regionu Persijskog zaliva.

Izvor: TradingEconomics

Obim bilateralne trgovine između Saudijske Arabije i Kine porastao je prošle godine za 30 odsto u odnosu na 2020. godinu. Najveći deo kineskog uvoza iz Saudijske Arabije, oko 77 odsto, čini sirova nafta. Istovremeno, Kina je u Saudijsku Arabiju najviše izvozila električnu i elektronsku opremu, mašine i nameštaj.

Kineska ekonomija, druga po veličini u svetu, u velikoj meri zavisi od uvoza nafte i gasa. Prema zvaničnim podacima, 72 odsto potrošene nafte u prošloj godini Kina je uvezla, kao i 44 odsto potražnje za prirodnim gasom. Si je naglasio da je osiguranje energetske bezbednosti ključni prioritet Pekinga.

Osim sigurnosti snabdevanja naftom, Saudijska Arabija mogla bi da ponudi Pekingu još jednu nagradu sa većim geopolitičkim posledicama, ocenjuju analitičari. Rijad je navodno u pregovorima sa Pekingom o određivanju cene nafte u juanima, umesto u dolarima, što bi dodatno poremetilo odnose Saudijske Arabije i SAD i petrodolarski sistem trgovine.

  • GOCA BG

    11.12.2022 #1 Author

    Nova era pocinje ovim sporazumom,samo ce ojacati jos vise…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...