Pozadina odluke OPEC+ o proizvodnji nafte u septembru

Simbolično povećanje u interesu Saudijske Arabije i Rusije, uprkos očekivanju SAD

AnalizaU fokusu

7.8.2022 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 8

Simbolično povećanje u interesu Saudijske Arabije i Rusije, uprkos očekivanju SAD Simbolično povećanje u interesu Saudijske Arabije i Rusije, uprkos očekivanju SAD
Organizacija OPEC i saveznici, uključujući Rusiju, složili su se prošle nedelje da povećaju obim proizvodnje nafte u septembru za samo 100.000 barela dnevno, što... Simbolično povećanje u interesu Saudijske Arabije i Rusije, uprkos očekivanju SAD

Organizacija OPEC i saveznici, uključujući Rusiju, složili su se prošle nedelje da povećaju obim proizvodnje nafte u septembru za samo 100.000 barela dnevno, što su neki analtičari opisali kao uvredu upućenu američkom predsedniku Džo Bajdenu (Joe Biden).

Ministri 13 država grupe OPEC+ sastali su se u četvrtak na video sastanku i usaglasili povećanje proizvodnje koje odgovara količini od 0,1 odsto globalne potražnje za naftom. Potrošnja 100.000 barela traje 86 sekundi, prenosi Guardian.

Minimalno povećanje za septembar ocenjeno je kao prezir prema zahtevu američkog predsednika, koji je prošlog meseca posetio Saudijsku Arabiju, lidera OPEC-a, da bi je ohrabrio da poveća proizvodnju kako bi pomogla u obaranju cene nafte i oporavku globalne ekonomije.

Istorijski visoke cene goriva u Americi naterale su Bajdena da suprotno svojim ranijim stavovima o režimu u Rijadu, koji je kritikovao zbog ubistva novinara Džamala Kašogija i kršenja ljudskih prava, ipak ode sredinom prošlog meseca u Saudijsku Arabiju i zatraži pomoć.

Obrazlažući razloge posete Bliskom istoku, a pre svega Saudijskoj Arabiji, Bajden je za Washington Post naveo da su „energetski resursi Bliskog istoka od vitalnog značaja za ublažavanje uticaja ruskog rata u Ukrajini na globalno snabdevanje“.

Foto: Beta/AP

S druge strane, Saudijci su ponovili stav da će proizvodnja nafte i dalje zavisiti od potražnje. „Nafta je roba, a ne političko oružje“, rekao je tom prilikom saudijski ministar spoljnih poslova Ade al-Džubeir. „Ako bude nestašice, proizvodiće se više nafte“, rekao je saudijski ministar, preneo je Financial Times.

Iako je Bajden posle sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom, rekao da očekuje da će Rijad inicirati povećanje proizvodnje, bilo je jasno da Saudijci ne dele njegov entuzijazam. Još manje se to moglo očekivati od Moskve, koja je saopštila da se nada da „izgradnja i razvoj odnosa Rijada i drugih svetskih prestonica ni na koji način neće biti usmereni protiv nas“.

Bin Salman je nešto kasnije prošlog meseca putovao u Pariz gde se sreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) sa kojim je razgovarao uglavnom o energetici. Jelisejska palata saopštila je da su se dvojica lidera složili da „ublaže posledice“ rata u Ukrajini.

Sa stanovišta Rijada, ublažavanje posledica ukrajinskog rata očigledno ne podrazumeva značajno povećanje proizvodnje nafte. Uostalom, budžetski suficit Saudijske Arabije u drugom kvartalu tekuće godine porastao je na 21 milijardu dolara, ključno podstaknut porastom cena nafte. Prema podacima iz maja, Rusija je u tom mesecu prihodovala 20 milijardi dolara od izvoza nafte, uprkos smanjenom obimu isporuka.

Američka administracija prokomentarisala je odluku OPEC+ o simboličnom povećanju proizvodnje kao nedovoljnu, istakavši da je očekivala više. Međutim, realni ekonomski interesi zemalja proizvođača nafte ne idu na ruku Amerikancima. Zbog toga se ocena analitičara da je ovde reč o uvredi Bajdena ne mora smatrati objektivnom. U pitanju je pre svega prosta računica.

 • ZVE84

  7.8.2022 #1 Author

  Sa ili bez posvećenja nafte ima dovoljno

  Odgovori

 • MAJALG

  7.8.2022 #5 Author

  Ovo je pokazatelj da USA trenutno nema taj uticaj i da ne moze da silu da poveca proizvodnju nafte.

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.8.2022 #6 Author

  Sve se vrti oko nafte…

  Odgovori

  • DANIJELA

   7.8.2022 #7 Author

   Pa da. Cene osnovnih zivotnih namirnica zavise od cene nafte.

   Odgovori

 • BRANA19

  8.8.2022 #8 Author

  Sve se vrti oko nafte..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...