Prodajna cena najniža u poslednjih 27 meseci

Cena nafte u padu zbog sniženja u Saudijskoj Arabiji

InfrastrukturaPoslovanjeSvet

8.1.2024 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena nafte u padu zbog sniženja u Saudijskoj Arabiji Cena nafte u padu zbog sniženja u Saudijskoj Arabiji
Cena nafte na svetskom tržištu pala je nakon što je Saudijska Arabija snizila zvanične prodajne cene za sve regione, naglašavajući na taj način pogoršanje globalnih izgleda za... Cena nafte u padu zbog sniženja u Saudijskoj Arabiji

Cena nafte na svetskom tržištu pala je nakon što je Saudijska Arabija snizila zvanične prodajne cene za sve regione, naglašavajući na taj način pogoršanje globalnih izgleda za tržište nafte i nadmašujući zabrinutost zbog tenzija na Crvenom moru i poremećaja snabdevanja u Libiji.

Brent nafta pala je ispod 78 dolara po barelu nakon što je prošle nedelje poskupela za 2,2 odsto, dok je West Texas Intermediate (WTI) ispod 73 dolara.

Državni proizvođač Saudi Aramco snizio je cenu svoje vodeće nafte Arab Light za Aziju za više od očekivanih dva dolara po barelu zbog uporne slabosti na globalnom tržištu sirove nafte.

Rastuća ponuda i konkurencija, piše Reuters, podstakli su Saudijsku Arabiju da smanji zvaničnu prodajnu cenu za februar na najniži nivo u poslednjih 27 meseci.

Ublažavajući pritisak na cene zbog geopolitičke zabrinutosti, proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) porasla je za 70.000 barela dnevno u decembru 2023. godine, odnosno na 27,88 milijuna barela po danu.

Cena nafte u 2023. ostvarila je prvi godišnji pad od 2020. godine, uz gubitke uzrokovane rastućim zalihama izvan OPEC+ i zabrinutošću da će rast tražnje ove godine usporiti, uključujući i tražnju u vodećem uvozniku nafte – Kini.

  • Boba321

    9.1.2024 #1 Author

    Ipak imaju dosta nafte, uticu na svetsku cenu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...