Međuvladina organizacija dobila još jednu članicu

Saudijska Arabija se zvanično pridružila BRIKS-u

SvetU fokusu

3.1.2024 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijska Arabija se zvanično pridružila BRIKS-u Saudijska Arabija se zvanično pridružila BRIKS-u
Saudijska državna televizija objavila je da je Saudijska Arabija zvanično ušla u međuvladinu organizaciju BRIKS. Saudijski ministar spoljnih poslova je u avgustu rekao da... Saudijska Arabija se zvanično pridružila BRIKS-u

Saudijska državna televizija objavila je da je Saudijska Arabija zvanično ušla u međuvladinu organizaciju BRIKS. Saudijski ministar spoljnih poslova je u avgustu rekao da će kraljevina proučiti detalje pre predloženog datuma pristupanja 1. januara i doneti „odgovarajuću odluku“.

Princ Fejsal bin Farhan rekao je da je grupa BRIKS „koristan i važan kanal“ za jačanje ekonomske saradnje, piše Seebiz.

Ulazak Saudijske Arabije dolazi u vreme geopolitičkih tenzija između SAD i Kine i sve većeg kineskog uticaja u Saudijskoj Arabiji.

Uprkos i dalje jakim vezama sa SAD, Saudijska Arabija sve više ide svojim putem jer smatra da je Vašington manje posvećen bezbednosti Zaliva nego ranije.

Kina, najveći kupac saudijske nafte, predvodi pozive BRIKS-u da se proširi kako bi bila protivteža Zapadu i predstavljala globalni jug.

Argentina je u novembru objavila da se neće pridružiti BRIKS-u.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...