U narednim godinama očekuje se rast potražnje za fosilnim gorivima

Izvršni direktor kompanije Saudi Aramco smatra da energetska tranzicija ne daje rezultate

SvetU fokusu

19.3.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvršni direktor kompanije Saudi Aramco smatra da energetska tranzicija ne daje rezultate Izvršni direktor kompanije Saudi Aramco smatra da energetska tranzicija ne daje rezultate
Izvršni direktor kompanije Saudi Aramco Amin Naser (Amin Nasser) rekao je da energetska tranzicija ne uspeva i da kreatori politike treba da napuste „fantaziju“... Izvršni direktor kompanije Saudi Aramco smatra da energetska tranzicija ne daje rezultate

Izvršni direktor kompanije Saudi Aramco Amin Naser (Amin Nasser) rekao je da energetska tranzicija ne uspeva i da kreatori politike treba da napuste „fantaziju“ o postepenom ukidanju nafte i gasa, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti da raste u narednim godinama.

„U stvarnom svetu, trenutna strategija tranzicije očigledno ne uspeva na većini frontova jer se sudara sa pet teških realnosti“, rekao je Naser tokom panel intervjua na energetskoj konferenciji CERAWeek koju je organizovala kompanija S&P Global u Hjustonu u Teksasu, piše Seebiz.

„Hitno je potrebno resetovanje strategije tranzicije i moj predlog je sledeći: treba da napustimo fantaziju o postepenom gašenju nafte i gasa i umesto toga investiramo u njih na odgovarajući način odražavajući realne pretpostavke o potražnji“, rekao je izvršni direktor uz aplauz publike.

Međunarodna energetska agencija (IEA) sa sedištem u Parizu prošle godine je prognozirala da će potražnja za naftom, gasom i ugljem dostići vrhunac 2030. Naser je rekao da je malo verovatno da će potražnja dostići vrhunac u skorije vreme, a kamoli do te godine. Naser je predložio da se IEA fokusira na potražnju u SAD i Evropi i da se fokusira na zemlje u razvoju.

Naser je rekao da alternativni izvori energije nisu uspeli da istisnu ugljovodonike u velikim razmerama, uprkos tome što je svet uložio više od 9,5 biliona dolara u poslednje dve decenije. Vetar i solarna energija trenutno obezbeđuju manje od četiri odsto svetske energije, dok je ukupna penetracija električnih vozila manja od tri odsto, rekao je on.

U međuvremenu, udeo ugljovodonika u globalnom energetskom miksu jedva da je pao u 21. veku sa 83 odsto na 80 odsto, rekao je Naser. Globalna tražnja je porasla za 100 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno u istom periodu i ove godine će dostići najviši nivo u istoriji, rekao je izvršni direktor.

Gas je porastao za 70 odsto od početka veka, rekao je Naser. Prelazak sa uglja na gas odgovoran je za dve trećine smanjenja emisija ugljenika u SAD, rekao je on.

„Ovo teško da je slika budućnosti koju neki slikaju“, rekao je Naser. „Čak i oni počinju da shvataju važnost bezbednosti nafte i gasa.

U međuvremenu, zemlje u razvoju na globalnom jugu će podsticati potražnju za naftom i gasom kako prosperitet raste u tim zemljama, koje predstavljaju više od 85 odsto svetske populacije, rekao je izvršni direktor. Te zemlje dobijaju manje od pet odsto investicija usmerenih na obnovljive izvore energije, rekao je on.

Naser je zaključio da bi svet trebalo više da se fokusira na smanjenje emisija iz nafte i gasa pored obnovljivih izvora energije. Izvršni direktor je istakao da su samo poboljšanja efikasnosti u proteklih 15 godina smanjila globalnu potražnju za energijom za skoro 90 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno. U međuvremenu, vetar i solarna energija zamenili su samo 15 miliona barela u istom periodu, rekao je on.

„Trebalo bi postepeno uvoditi nove izvore energije i tehnologije kada budu zaista spremni, ekonomski konkurentni i sa pravom infrastrukturom“, ističe Naser.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...