vlade moraju da preduzmu dodatne korake

Do kraja decenije obnovljivi izvori energije biće udvostručeni

EkologijaSvetU fokusu

12.1.2024 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Do kraja decenije obnovljivi izvori energije biće udvostručeni Do kraja decenije obnovljivi izvori energije biće udvostručeni
Globalni kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora biće više nego udvostručeni do kraja decenije, uz rekordan rast očekivan u narednih pet godina, ali... Do kraja decenije obnovljivi izvori energije biće udvostručeni

Globalni kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora biće više nego udvostručeni do kraja decenije, uz rekordan rast očekivan u narednih pet godina, ali će vlade morati da preduzmu dodatne korake kako bi postigle ciljeve postavljene na COP28 klimatskoj konferenciji održanoj u decembru 2023. godine, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

Kako prenosi Forbes, u godišnjem izveštaju o obnovljivim izvorima energije, IEA je navela da je 510 gigavata kapaciteta dodato u 2023. godini, što predstavlja povećanje od 50 odsto u odnosu na 2022.

Solarna energija bila je najveći pokretač rasta u 2023. godini, uglavnom podstaknuta u Kini, čije povećanje kapaciteta u prošloj godini iznosi koliko rast kapaciteta u celom svetu u 2022.

Agencija predviđa da će kapaciteti obnovljive energije porasti na 7.300 gigavata do 2028. godine, pri čemu će 95 odsto rasta doći od solarnih i vetroenergetskih izvora.

Na ovoj putanji, kapaciteti obnovljive energije na svetskom nivou trebalo bi da se povećaju za oko dva i po puta, u odnosu na trenutni nivo, do 2030. godine – ali to neće biti dovoljno za dostizanje cilja koji predviđa utrostručenje kapaciteta prema sporazumu COP28.

Izveštaj IEA poziva vlade da usvoje politike koje će ubrzati rast obnovljive energije i postave cilj od 11.000 gigavata kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, kako bi se osiguralo postizanje globalnog cilja neto nulte emisije do 2050.

Nedovoljno finansiranje u zemljama u razvoju otežava postizanje tog cilja.

Prema projekcijama IEA, obnovljivi izvori energije će zameniti ugalj i postati najveći izvor proizvodnje električne energije širom sveta do 2025. Predviđa se da će vetar i sunce prestići proizvodnju nuklearne energije 2025. i 2026.

Kina će držati 60 odsto globalnih kapaciteta obnovljive energije do 2028. godine, na osnovu trenutnih projekcija.

COP28 klimatski samit završen je prošlog meseca sporazumom potpisanim od 198 zemalja koje pozivaju na prelazak sa fosilnih goriva kako bi se postigle neto nulte emisije do 2050. godine.

  • AJA

    12.1.2024 #1 Author

    Obnovljivi izvori energije prosto se moraju povecati iz vise razloga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...