Biznis.rs saznaje

Srbija u najužem izboru za organizaciju globalne klimatske konferencije COP 29?

EkologijaManifestacijeSrbija

7.12.2023 12:28 Autor: Milica Rilak 5

Srbija u najužem izboru za organizaciju globalne klimatske konferencije COP 29? Srbija u najužem izboru za organizaciju globalne klimatske konferencije COP 29?
Bilten International Intrigue, koji su osnovali dvoje bivših australijskih diplomata, objavio je nezvaničnu informaciju da je Srbija na vrhu liste kandidata za domaćina globalne... Srbija u najužem izboru za organizaciju globalne klimatske konferencije COP 29?

Bilten International Intrigue, koji su osnovali dvoje bivših australijskih diplomata, objavio je nezvaničnu informaciju da je Srbija na vrhu liste kandidata za domaćina globalne klimatske konferencije COP sledeće godine, saznao je Biznis.rs uvidom u osvrt objavljen u okviru analize dešavanja na poslednjem COP-u u Dubaiju.

„Prema pravilima, neka od država istočne Evrope na redu je da organizuje taj globalni skup, a Srbija je očigledno jedina zemlja koju i Rusija i EU mogu da prihvate“, objavila je koosnivačica International Intrigue Helen Žang (Helen Zhang) u dnevnom pregledu vesti koje ovaj informativni startap deli sa gotovo 10 miliona pretplatnika širom sveta.

U toku je, inače, izbor zemlje-domaćina narednog COP-a, a poznato je da su svoje kandidature istakli Bugarska, Azerbejdžan i Jermenija.

Sagovornici Biznis.rs nisu želeli da potvrde ni da demantuju ulazak u uži izbor za COP 29, kao ni da otkriju da li se Srbija zvanično kandidovala za domaćina, ali jedan od njih je ocenio da bi ulazak u uži izbor, ukoliko je to istina, bila „fantastična informacija“.

„Pregovarači mi govore da su preplavljeni samim obimom i složenošću posla na ovogodišnjem COP-u, uključujući i logistiku koja je pratila rekordnih 100.000 registrovanih učesnika“, napisala je Žang u odeljku COP 28 Corner na International Intrigue.

Ocenila je da su UAE, kao ovogodišnji domaćini COP 28, uspeli da ulože zapanjujuću količinu novca i resursa u taj „izazov“.

„Nisam jedina koja se pita kako Srbija i drugi manji igrači mogu da slede taj primer“, napisala je Žang, Australijanka koja je tokom diplomatske karijere služila u Tel Avivu, Izraelu i Hong Kongu gde se, kako stoji u njenoj biografiji, bavila političkim i ekonomskim pitanjima kao što su borba protiv terorizma, informativne operacije i slobodna trgovina.

Zhang je zajedno sa kolegom i takođe nekadašnjim australijanskim diplomatom Džonom Faulerom (John Fowler) osnovala medijsko-tehnološki startap čiji je dnevni bilten za godinu dana prikupio gotovo 10 miliona pretplatnika.

Kompanija Intrigue Media, izdavač biltena International Intrigue, u novembru je prikupila investiciju od 1,75 miliona dolara, u rundi koju je predvodio Autumn Road Capital.

„U Intrigue Media mi smo nemilosrdno fokusirani na pomaganje globalnim liderima i radoznalim globalnim građanima da shvate šta se dešava u svetu i zašto im je to važno“, poručuju osnivači na svom portalu, uz najavu da će uskoro ponuditi bilten i na španskom jeziku za oko 500 miliona potencijalnih korisnika širom sveta koji pripadaju tom govornom području.

  • SHALIMAR

    7.12.2023 #1 Author

    Videcemo da li je Srbija u uzem krugu,mada cisto sumnjam…

    Odgovori

  • tamara71

    7.12.2023 #2 Author

    Ironija

    Odgovori

  • ELLA

    8.12.2023 #3 Author

    Da se nadajmo boljitku Ali u dalekoj buducnosti

    Odgovori

  • Tara

    8.12.2023 #4 Author

    Samo nam to fali! Te konferencije su trošenje vremena, novca i resursa plus istovremeno dodatno zagađenje dok sve njuške dođu privatnim avionima.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    8.12.2023 #5 Author

    Ako bude hvalice se na sav glas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...