više od 20 milijardi evra potrebno za energetsku tranziciju srbije

Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije

EkologijaSrbijaU fokusu

6.12.2023 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije
Za energetsku tranziciju Srbije potrebno je više od 20 milijardi evra u ovom trenutku i taj novac ne može doći samo iz državnog budžeta,... Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije

Za energetsku tranziciju Srbije potrebno je više od 20 milijardi evra u ovom trenutku i taj novac ne može doći samo iz državnog budžeta, niti može biti stimulisan od komercijalnih banaka ili stranih fondova, nego se moraju pronaći novi modeli finansiranja, kao što su zelene obveznice, istakao je Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

On je uoči druge regionalne konferencije Look up na Kopaoniku ukazao da je Srbija zbog posledica klimatskih promena imala direktan gubitak od skoro osam milijardi evra od 2000. godine. Kako je rekao, privatni kapital treba da bude motivisan da prikupi novac, posebno za važne infrastrukturne projekte, prenela je PKS.

„Moram da podsetim da mi danas ne recikliramo ni farmaceutski, ni tekstilni otpad, niti baterije. To je velika šansa za nove investicije za ono što se zove zelena radna mesta“, kazao je Mitrović.

Otvarajući konferenciju, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je da je definisano sedam osnovnih ciljeva, koji pokrivaju oblast zelene tranzicije.

Ciljevi su povećanje navodnjavanih površina, upravljanje zemljištem i pošumljavanje, subvencije poljoprivrednicima na putu ka zelenoj tranziciji, izgradnja prečistača otpadnih voda i kanalizacione mreže, usaglašavanje regulative sa zahtevima EU, kontinuiran razvoj organske proizvodnje, kao i dalje unapređenje zaštite biljaka.

Grčki ekonomista, nekadašnji ministar finansija te zemlje Janis Varufakis istakao je da u Evropi imamo Evropsku investicionu banku koja je šest puta veća od Svetske banke, ali i dalje nije dovoljno velika da plati zelenu tranziciju.

U fokusu ovogodišnje konferencije su aktuelni izazovi u oblasti energetike i ekologije o kojima će, na šest panela, diskutovati više od 30 panelista.

Glavne teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Dvodnevna „Look up“ konferencija održava se 6. i 7 . decembra u Hotelu Gorski na Kopaoniku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...