Konferencija zemalja Baltičkog mora

Berbok: More je „riznica zelene energije“

EkologijaEUU fokusu

9.5.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Berbok: More je „riznica zelene energije“ Berbok: More je „riznica zelene energije“
Hvatanje energije vetrova na moru je vitalno za zelenu tranziciju, rekla je u utorak šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock). Vetrovi mora su,... Berbok: More je „riznica zelene energije“

Hvatanje energije vetrova na moru je vitalno za zelenu tranziciju, rekla je u utorak šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock). Vetrovi mora su, uz rođake iznad kopna i zračenja sunca, osnova nemačke energetske tranzicije.

„Ovo more je riznica koju svi delimo i koje možemo bolje da iskoristimo. More je riznica zelene energije,“ rekla je Berbokova na konferenciji o energiji vetra u Baltičkom moru, piše agencija DPA.

„Evropska komisija kapacitet energije vetra u Baltičkom moru procenjuje na više od 93 gigavata. To odgovara proizvodnji oko 90 prosečnih nuklearnih elektrana,“ rekla je ministarka, inače političarka ekološke partije Zelenih.

U radu konferencije učestvovali su i danski i finski ministri spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen (Løkke Rasmussen) i Peka Olavi Havisto (Pekka Haavisto).

Nemačka sa partnerima u baltičkom regionu želi da proširi mrežu priobalnih vetroparkova i tako, pre svega, ubrza zaokret od fosilnog goriva.

Svaka nova vetroturbina je „ulaganje u bezbednost, jer prelaskom na zelenu energiju smanjujemo zavisninost od nafte, uglja i gasa iz zemalja na koje ne možemo uvek da se oslonimo,“ rekla je Berbok. „Te projekte ćemo ipak samo zajedno moći da realizujemo.“

Energija vetra na moru je, uz energiju sunca i vetra na kopnu, centralni stub u razvoju mreže zelene električne energije u Nemačkoj.

U odnosu na prethodnu, nova nemačka vlada je u koalicionom sporazumu značajno pojačala ciljeve širenja energije vetra na moru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...