Fosilna goriva u upotrebi do kraja 2044.

Troškovi grejanja koštaće opštine osam milijardi evra po novom nemačkom zakonu

EkologijaEUVesti

8.5.2023 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Troškovi grejanja koštaće opštine osam milijardi evra po novom nemačkom zakonu Troškovi grejanja koštaće opštine osam milijardi evra po novom nemačkom zakonu
Prema proračunima Nemačkog udruženja gradova i opština, trenutni planovi vladine koalicije da zameni sistem grejanja koštaće opštine najmanje osam milijardi evra (oko devet milijardi... Troškovi grejanja koštaće opštine osam milijardi evra po novom nemačkom zakonu

Prema proračunima Nemačkog udruženja gradova i opština, trenutni planovi vladine koalicije da zameni sistem grejanja koštaće opštine najmanje osam milijardi evra (oko devet milijardi dolara).

Ukupno 135.000 opštinskih zgrada moralo bi da bude opremljeno novim grejanjem do 2045. godine, a prema objavljenom izveštaju svaki sistem bi koštao 60.000 evra više da bi se ispunili zahtevi.

Gerd Landsberg, generalni direktor udruženja kaže da bi se izborile sa ovim, opštine i komunalna stambena industrija moraju da dobiju sveobuhvatnu i dugoročnu finansijsku podršku.

On je naglasio da su opštine do sada bile isključene iz obećanih subvencija.

Od oko 180.000 opštinskih upravnih zgrada, škola, bolnica i sportskih sala, većina se još uvek greje na mazut ili gas. Prema podacima, četiri od 10 novih zgrada i dalje se greju na fosilna goriva.

Od 2024. godine, ako je moguće, svaki novoinstaliran sistem grejanja treba da bude napajan 65 odsto iz izvora obnovljive energije, navodi se u nacrtu zakona koji je usvojila vlada. Ovim se najavljuje kraj grejanja na naftu i gas.

Ne postoji neposredna obaveza zamene sistema grejanja u postojećim zgradama. Ako se uređaj pokvari bez popravke, postoje prelazni periodi. Kotlovi mogu da rade na fosilna goriva samo do kraja 2044. godine.

Prema izveštaju nemačkog saveza gradova i opština, ukoliko se zakon usvoji kako je planirano, 7.000 sistema grejanja bi svake godine moralo da se pređe na obnovljive izvore energije ili da se iznova instalira. Udruženje procenjuje dodatne godišnje troškove na 400 miliona evra.

“Može se pretpostaviti da će se troškovi vremenom amortizovati, ali godišnja investicija je ogromna”, rekao je Landsberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...