država subvencioniše zamenu starih instalacija

Nemačkoj nedostaje 60.000 instalatera grejnih sistema

EUVesti

20.4.2023 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačkoj nedostaje 60.000 instalatera grejnih sistema Nemačkoj nedostaje 60.000 instalatera grejnih sistema
Prema proceni Centralnog udruženja za sanitarije, grejanje i klimu, Nemačkoj trenutno nedostaje oko 60.000 instalatera grejnih sistema. Brojka se odnosi na sve poslove u... Nemačkoj nedostaje 60.000 instalatera grejnih sistema

Prema proceni Centralnog udruženja za sanitarije, grejanje i klimu, Nemačkoj trenutno nedostaje oko 60.000 instalatera grejnih sistema. Brojka se odnosi na sve poslove u ovoj oblasti, a ne samo na ugradnju novih grejnih sistema koje podstiče nemačka vlada.

Vodovodi i toplane širom Nemačke svake godine modernizuju u proseku oko 900.000 grejnih sistema, uz oko 1,2 miliona renoviranih ili novih kupatila. Kako u Nemačkoj ima sve više starih, potražnja pristupačnih kupatila narednih godina će prilično da poraste, rekao je glavni poslovođa udruženja Helmut Braman (Helmut Bramman) za novine medijske grupe Funke, prenosi DPA.

Udruženje procenjuje da je prošle godine u ovoj delatnosti radilo oko 400.000 ljudi.

Nemačka vlada je u sredu usvojila nacrt zakona o zameni sistema grejanja koji znači postepeno napuštanje grejanja na gas i lož ulje. Od 2024. će, po mogućstvu, svaki novoinstalirani sistem 65 odsto napajanja da obavlja preko obnovljivih izvora. Najkasnije do 2045. svi treba da rade samo pomoću zelenih izvora energije.

Majstori će, s obzirom na planove, imati pune ruke posla i biće veoma traženi. Opozicija postavlja pitanje – a odakle Nemačkoj toliki majstori?

Braman kaže da nema razloga za brigu. „Ugradnja toplotne pumpe nije raketna tehnologija. Mnogo toga što mora da se zna o toplotnim pumpama je preduzećima odavno poznato, a uči se i na obukama.“ U kompanijama već ima mnogo kurseva i potreba za dodatnim obukama nije toliko dramatična kao što se možda čini na prvi pogled.

Ugradnja pumpi u većini kuća ima smisla, rekao je Norbert Šidek (Norbert Schiedek), šef Vaillant-a, jedne od kompanija koje ih proizvode. Procenjuje da do 70 odsto zgrada u Evropi može da počne da se greje pumpama i to bez prethodnih velikih radova na zameni instalacija.

„U ostalim zgradama će dodatni radovi biti neophodni“, rekao je Šidek za Rheinische Post od četvrtka. U zavisnosti od zgrade, to negde može da znači zamenu nekoliko radijatora, dok će neke zgrade morati da se izoluju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...