Instituti prognoziraju da će BDP najveće evropske ekonomije u 2023. porasti za 0,3 odsto

Nemačka potencijalno izbegla zimsku recesiju

EUNovac

5.4.2023 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka potencijalno izbegla zimsku recesiju Nemačka potencijalno izbegla zimsku recesiju
Nemačka je najverovatnije izbegla recesiju ove zime zahvaljujući porastu proizvodnje na početku godine, navode glavni analitičari u ovoj zemlji. Najveća evropska ekonomija potencijalno je... Nemačka potencijalno izbegla zimsku recesiju

Nemačka je najverovatnije izbegla recesiju ove zime zahvaljujući porastu proizvodnje na početku godine, navode glavni analitičari u ovoj zemlji.

Najveća evropska ekonomija potencijalno je porasla 0,1 odsto u prvom kvartalu, nakon što se smanjila za 0,4 odsto u prethodnom tromesečju, navodi se u procenama koje je dalo pet instituta koji savetuju Vladu Nemačke.

“Ekonomski pad u zimskom polugodištu 2022/2023 verovatno će biti manji nego što se očekivalo prošle jeseni. Glavni razlog za to je manji gubitak kupovne moći kao rezultat značajnog pada cena energije”, saopštio je Timo Volmashojzer (Timo Wollmersheuser) sa Ifo instituta, piše Bloomberg.

Administracija kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) je uspela da nabavi dovoljne količine prirodnog gasa, brzo smanjujući zavisnost od Rusije. Takođe je sastavila tri paketa pomoći, vredna skoro 100 milijardi evra (110 milijardi dolara), kako bi se nadoknadio negativne posledice koje rast računa za grejanje ostavlja na domaćinstva i kompanije.

Te mere su ublažile uticaj viših cena goriva, a rast plata je postepeno potražnju, pa na institutima očekuju da će se inflacija postepeno povlačiti.

Posmatrano unapred, optimizam raste. Instituti predviđaju rast bruto domaćeg proizvoda za 0,3 odsto u 2023. godini, praćen rastom od 1,5 odsto u 2024.

Međutim, nedavna previranja u bankarskom sektoru mogla bi uticati na ekonomski rast, upozorio je Volmashojzer.

“Primetili smo da su uslovi kreditiranja pooštreni“, rekao je on novinarima u Berlinu, dodajući da postoji rizik da bi se usput mogle pojaviti još neke neprilike.

Uprkos ovakvim strahovanjima, Evropska centralna banka je prošlog meseca podigla kamatne stope za pola procentnog poena, a neki zvaničnici su nagovestili da će verovatno uslediti dalje pooštravanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...