Oprezan optimizam nemačkih privrednika

Gasa ima, ali radnika sve manje

EUU fokusu

4.4.2023 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Gasa ima, ali radnika sve manje Gasa ima, ali radnika sve manje
Finansijski direktori nemačkih preduzeća narednih meseci očekuju bolje poslovanje svojih firmi, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Deloitte. Većina od 140 anketiranih rekla je da... Gasa ima, ali radnika sve manje

Finansijski direktori nemačkih preduzeća narednih meseci očekuju bolje poslovanje svojih firmi, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Deloitte. Većina od 140 anketiranih rekla je da u bližoj budućnosti vidi veći promet. Ipak, oni su oprezni optimisti i zbog inflacije i nedostatka radnika.

Spremnost za zapošljavanje i ulaganje je blago porasla, saopštio je Deloitte u utorak u Minhenu.

„To je pre svega zato što nije bilo ozbiljne nestašice gasa koja se očekivala, a istovremeno su pojeftinjenje energenata i otvaranje kineske privrede dali neočekivani zamah privredi,“ rekao je glavni ekonomista Deloitte-a Aleksander Berš (Alexander Boersch).

Međutim, trend rasta ne važi za sve sektore privrede. Optimizam je pre svega u porastu u uslužnom i sektoru tehnologija, a tu spadaju i banke, siguravajuća društva, turizam, transport i logistika.

S druge strane, mašinska industrija i sektor nekretnina negativno procenjuju svoju poslovnu perspektivu.

„Oba sektora su pod pritiskom zbog naraslih kamata, poskupljenja sirovina i pada tražnje,“ navode u Deloitte-u. Maloprodaja je prikočila sa zapošljavanjem i investicijama, a svaki treći finansijski direktor u ovom sektoru prognozira slabije poslovanje.

Velika preduzeća sa prometom iznad milijardu evra isto su uzdržana i očekivanja za zapošljavanje i investicije su im ispod proseka. Posebno ih pogađa nesigurnost na međunarodnim tržištima.

U narednih 12 meseci finansijski menadžment nemačkih firmi računa sa prosečnom inflacijom od 6,3 odsto. Uz to, i dalje očekuju manjak stručnih radnika, veće izdvajanja za plate i geopolitičke napetosti.

  • MAJA

    5.4.2023 #1 Author

    Popravlja se situacija sa radnom snagom, naravno kad su olakšali uslove i dali dobre ponude

    Odgovori

  • MITAR

    12.4.2023 #2 Author

    Vrlo brzo ce se resiti problem sa radnicima samo da se porpave uslovi, ja cu prvi otici da radim u Nemackoj jer ovde raditi za ove jadne plate je neizdrzivo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...