Traže reviziju Zakona o energetskom prilagođavanju zgrada

Vlasnici stanova u Nemačkoj strahuju od troškova klimatske tranzicije

EUU fokusu

3.4.2023 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlasnici stanova u Nemačkoj strahuju od troškova klimatske tranzicije Vlasnici stanova u Nemačkoj strahuju od troškova klimatske tranzicije
Nemačko Udruženje vlasnika nekretnina (Haus & Grund) upozorava da planirani zakon o energetskom prilagođavanju zgrada, u okviru klimatske tranzicije, može da im nametne prevelik... Vlasnici stanova u Nemačkoj strahuju od troškova klimatske tranzicije

Nemačko Udruženje vlasnika nekretnina (Haus & Grund) upozorava da planirani zakon o energetskom prilagođavanju zgrada, u okviru klimatske tranzicije, može da im nametne prevelik troškove.

„Zakon … ne nudi tehnološki otvorena i pristupačna rešenja za većinu nekretnina i tako mnogim vlasnicima preti finansijskim preopterećenjem,“ saopštio je u ponedeljak predsednik udruženja Kaj Varneke (Kai Warnecke), a objavila agencija DPA.

Prema Varnekeovim rečima, „tehnološka otvorenost“ koju vladajuća koalicija najavljuje biće teško ostvariva, zbog zakonskih ograničenja ili tehničkih prepreka koje, na koncu, na mnogim nekretninama vrata ostvaljaju otvorenim isključivo toplotnoj pumpi, navodi udruženje.

Na primer, u starijim zgradama uglavnom je primenjivo samo hibridno rešenje koje kombinuje toplotnu pumpu i gas, što je pak veoma skupo, upozorilo je udruženje uz poziv vladi da revidira nacrt zakona.

Foto: Pixabay.com

Toplotna pumpa je uređaj koji može da greje, ali i hladi zgradu transferom termalne energije.

Kompromis tri partije vladajuće koalicije o spornom zakonu koji reguliše energetsku efikasnost zgrada u Nemačkoj treba da označi kraj grejanja na fosilno gorivo. Kraj, doduše, treba da stigne u etapama, uz prelazne rokove i propise, napominje agencija DPA.

Nacrt predviđa da od 1. januara 2024. svaki novoinstalirani sistem grejanja 65 odsto energije mora da dobije iz obnovljivih izvora.

Nemačka ministarstva privrede, građevinarstva i finansija ističu da tehnologija ostaje otvorena. Na primer, navode da će osim toplotne pumpe zgrade moći da se greju energijom sunca.

Hibridni sistem dozvoljava dogrevanje gasom kada sistem nije u stanju da konvertuje dovoljno toplote.

  • MAJA

    4.4.2023 #1 Author

    Ma zar je to moguće, da ne poverujes

    Odgovori

  • Jj992

    4.4.2023 #2 Author

    Naravno da strahuju….

    Odgovori

  • jevtić

    4.4.2023 #3 Author

    Ništa čudno….

    Odgovori

  • Vale

    9.4.2023 #4 Author

    Zgrade ce biti sve modernije I prilagodljivije klimataskim promenama. Bice lepo stanovati u njima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...