Podrška velikih kompanija za zelenu transformaciju

Anketa: Klimatski neutralna Nemačka će se isplatiti

EkologijaEUU fokusu

20.3.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Anketa: Klimatski neutralna Nemačka će se isplatiti Anketa: Klimatski neutralna Nemačka će se isplatiti
Transformacija nemačke privrede u klimatski neutralnu doneće dobre rezultate, očekuje većina velikih kompanija. Više od tri četvrtine preduzeća (76 odsto) sa godišnjim prometom većim... Anketa: Klimatski neutralna Nemačka će se isplatiti

Transformacija nemačke privrede u klimatski neutralnu doneće dobre rezultate, očekuje većina velikih kompanija. Više od tri četvrtine preduzeća (76 odsto) sa godišnjim prometom većim od pola milijarde evra navelo je u anketi KfW-a da će zemlja biti privlačnija kao zelena poslovna lokacija, prenela je agencija DPA.

Od loših posledica strahuje oko 12 odsto od oko 140 velikih kompanija koje su učestvovale u istraživanju državne razvojne banke KfW.

U Nemačkoj ima ukupno oko 1.800 velikih kompanija, a one su posebno važne za transformaciju privrede ka klimatskoj neutralnosti, odnosno prestanku emitovanja ugljen-dioksida.

„Rezultati ankete pokazuju da će transformacija biti održiva“, rekao je izvršni direktor KfW Štefan Vintels (Stefan Wintels) i dodao da u KfW vide „pozitivno kretanje na mnogim mestima“.

Prema istraživanju, oko 44 odsto velikih kompanija očekuje da će zelena transformacija imati pozitivan uticaj na njihovu međunarodnu konkurentnost, dok 31 odsto ne očekuje nikakve efekte.

Samo 16 odsto kompanija očekuje loše posledice. Kompanije sa nižim učešćem energetskih u ukupnim troškovima osećaju veću sigurnost od onih sa većim izdvajanjima za energente.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...