zemlje izvukle "lekcije" iz prethodne krize

Šolc: Nema razloga za brigu o nemačkim bankama posle bankrota banke u SAD

BankeEUSvet

14.3.2023 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Šolc: Nema razloga za brigu o nemačkim bankama posle bankrota banke u SAD Šolc: Nema razloga za brigu o nemačkim bankama posle bankrota banke u SAD
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) izjavio je u utorak da ne postoji rizik za nemačke banke posle zatvaranja američke Banke Silicijumske doline (SVB)... Šolc: Nema razloga za brigu o nemačkim bankama posle bankrota banke u SAD

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) izjavio je u utorak da ne postoji rizik za nemačke banke posle zatvaranja američke Banke Silicijumske doline (SVB) ocenivši da „zaista nema razloga za mnogo brige“ zbog toga.

Bankrot SVB, izazvan masovnim povlačenjem uloga, podsetio je na veliku finansijsku krizu 2008. godine i izazvao veliku nervozu na finansijskim tržištima poslednjih dana, prenosi Beta.

Za Šolca, situacija nije uporediva, jer su zemlje izvukle „lekcije“ iz prethodne krize.

„Sprovedene su velike reforme institucija javnog nadzora, i upravljanja bankama“, rekao je nemački kancelar i dodao da su banke sada otpornije na krize.

„Jasna i jaka reakcija američkih, britanskih i evropskih vlasti, kao i Nemačke, pokazuje da se situacija veoma pomno prati i da se preduzima brza akcija, što je najbolje što se može učiniti za bezbednost“, rekao je Šolc.

Nemačke vlasti su u ponedeljak ukazivale da nije bitan uticaj bankrota SVB, koji je u nedelju izazvao intervenciju američkih supervizora kako bi klijentima garantovali pristup njihovom novcu deponovanom u toj kalifornijskoj banci. To je najveći bankrot neke banke u SAD od 2008. godine.

Stanje je ipak ocenjeno kao dovoljno ozbiljno da izazove sastanak u Nemačkoj u ponedeljak „kriznog odbora“ Bundesbanke, Centralne banke, koje su odbile da komentariše situaciju.

Nemački organ za nadgledanje finansijskog sektora odbacio je bilo kakvu pretnju nemačkoj finansijskoj stabilnosti, navodeći da SVB „nije od sistemskog značaja“.

 • Milovan94

  15.3.2023 #1 Author

  Ja mislim da ima i te kako razloga da budu zabrinuti.

  Odgovori

 • MAJALG

  19.3.2023 #2 Author

  Sve ovo ide u prilog tome da nemacka ekonomija je dosta nezavisna, i da njihove banke nece doziveti kolaps koji se predvidja pojedinim bankama.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...