U Srbiji trenutno ima 959 domaćinstava i 315 pravnih lica koja imaju status kupaca-proizvođača

Delimično ublaženi limiti za prozjumere električne energije

Vesti

29.4.2023 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Delimično ublaženi limiti za prozjumere električne energije Delimično ublaženi limiti za prozjumere električne energije
Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kupci-proizvođači su ograničeni da instaliraju elektrane maksimalne snage do 10,8 kW za... Delimično ublaženi limiti za prozjumere električne energije

Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kupci-proizvođači su ograničeni da instaliraju elektrane maksimalne snage do 10,8 kW za domaćinstva, odnosno do pet megavati za pravna lica.

Navedene izmene su bolje rešenje u odnosu na predlog Zakona koji je upućen Skupštini Srbije na razmatranje, čime će građanima i privredi ipak biti omogućeno delimično veće zadovoljavanje potreba u proizvodnji električne energije za sopstvene potrebe, saopšteno je iz Centra za unapređenje životne sredine.

„Nadamo se da će prilikom budućih izmena ovaj Zakon, pored pokrivanja redovne potrošnje, omogućiti i proizvodnju potrebne električne energije za grejanje i hlađenje, kao i elektromobilnost odnosno punjenje električnih vozila, koja postaju sve prisutnija. Na taj način bi se doprinelo ostvarivanju ciljeva Srbije u realizaciji Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana“, izjavila je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

Ograničenje za domaćinstva od 10,8 kW će biti primenjeno po usvajanju Zakona, dok će pravna lica, koja su kupci-proizvođači imati mogućnost da do 1. jula 2024. godine započnu i završe proizvodne objekte sa instalisanom snagom do pet megavati. Kakva ograničenja očekuju ovu grupu kupaca-proizvođača nakon isteka tranzicionog perioda, za sada, ostaje nepoznanica.

 „Smatramo da je neophodno da Vlada Srbije stavi fokus na unapređenje fleksibilnosti i stabilnosti elektrodistributivnog sistema kako bi se obezbedilo povećanje kapaciteta za brže i sigurnije priključivanje novih kupaca-proizvođača, kao i ostalih proizvođača energije iz obnovljivih izvora. Pored toga, pozivamo Ministarstvo rudarstva i energetike da nastavi dalji razvoj zakonodavstva koji će osigurati potpunu primenu neto-merenja za kupce proizvođače i time otkloniti postojeće barijere u primeni ovog koncepta, kako bi se što veći broj građana uključio u procese dekarbonizacije i energetske tranzicije i time doprineli ispunjavanju ciljeva i međunarodnih obaveza Srbije“, zaključio je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

U Srbiji trenutno ima 959 domaćinstava i 315 pravnih lica koja imaju status kupaca-proizvođača, sa ukupno instalisanom snagom od oko 15 MW.

Kao članica Energetske zajednice i potpisnica Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, Srbija se obavezala da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 40,3 odsto u odnosu na 1990. godinu, i poveća udeo obnovljivih izvora na 40,7 odsto u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije, navodi se u saopštenju.

  • SUNCICA

    30.4.2023 #1 Author

    Struja sve vise poskupljuje i to je neminovnost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...