Potpisan ugovor između CWP Europe i PowerChina Resources

Najavljena izgradnja vetroelektrane kod Pančeva, snabdevaće 200.000 domaćinstava

EkologijaFirme u fokusuInfrastrukturaSrbija

21.4.2023 16:25 Autor: Milica Rilak 8

Najavljena izgradnja vetroelektrane kod Pančeva, snabdevaće 200.000 domaćinstava Najavljena izgradnja vetroelektrane kod Pančeva, snabdevaće 200.000 domaćinstava
Kompanije CWP Europe i PowerChina Resources potpisale su u petak ugovor kojim je utvrđeno da će kineski partner postati vlasnik 51 odsto udela u... Najavljena izgradnja vetroelektrane kod Pančeva, snabdevaće 200.000 domaćinstava

Kompanije CWP Europe i PowerChina Resources potpisale su u petak ugovor kojim je utvrđeno da će kineski partner postati vlasnik 51 odsto udela u projektu izgradnje vetroelektrane „Vetrozelena“ kod Pančeva. Kako je rečeno po potpisivanju ugovora, očekuje se da će izgradnja „Vetrozelene“ početi pre kraja ove godine, dok se završetak i puštanje u rad očekuje u 2025. godini.

Kako je novinarima izjavio izvršni direktor CWP Europe Dimitar Enčev (Dimitar Enchev), buduća vetroelektrana imaće 48 vetrogeneratora najnovije generacije, sa planiranom instalisanom snagom od 300 megavata.

„Nadamo se da će izgradnja početi pre kraja ove godine, i da će biti završena i puštena u rad tokom 2025. Kada bude završena, očekujemo da će „Vetrozelena“ čistom i priuštivom energijom moći da snabdeva 200.000 domaćinstava u Srbiji, i da će doprineti da se emisija CO2 u vašoj zemlji smanji za 820.000 tona godišnje“, rekao je Enčev.

Dodao je da još ne može da obelodani vrednost investicije, pošto još nije finalizovan građevinski ugovor za vetroelektranu, ali da ona odgovara vrednosti investicije u vetroelektranu po megavatu u Evropi.

„Ono što možemo reći je da će ta investicija biti među najvećim stranim direktnim investicijama u Srbiji“, rekao je Enčev.

Naglasio je da će, dokle god je CWP Europe deo projekta, osigurati da se gradnja obavlja po najvišim međunarodnim standardima, kao i da je odabran kineski partner u projektu koji deli takav pristup.

Foto: Biznis.rs

„Odabrali smo jednu od najsposobnijih kompanija kada je reč o izgradnji energetske infrastrukture“, naglasio je Enčev.

Ugovor su, u prisustvu pomoćnice ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u ministarstvu rudarstva i energetike Jovane Joksimović, savetnika za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liu Kaija i predsednika kompanije PowerChina International Ji Xiaoyonga potpisali Enčev i He Shiiou, izvršni potpredsednik u PowerChina Resources.

Uoči potpisivanja, video porukom se obratila i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je poručila da su Srbija i Kina zemlje prijatelji i strateški partneri, kao i da kineske kompanije daju izuzetan doprinos kada je u pitanju ne samo izgradnja putne, već i energetske infrastrukture u Srbiji.

„Drago mi je što vidim da su kineske kompanije prisutne i u drugim oblastima energetike, a pre svega u vezi proizvodnje zelene energije. Ono što ćemo kroz izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije uspeti da postignemo je dalje unapređenje zakonodavnog okvira, tako da novi kapaciteti za proizvodnju zelene energije mogu da se integrišu u naš sistem na održiv način, i da u svakom momentu imamo sigurno snabdevanje građana iz privrede, uz podsticanje ulaganja u zelenu tranziciju“, istakla je Đedović.

Vetrenjače
Foto: Unsplash.com

Ocenila je da je projekat „Vetrozelena“ velika i značajna investicija u Srbiji u obnovljive izvore energije, koja će svojom realizacijom gotovo udvostručiti naše kapacitete za proizvodnju struje iz vetra.

„Ovakvi projekti menjaju energetsku mapu Srbije i utiču na ostvarivanje ciljeva koji se tiču zaštite životne sredine i smanjenja zagađenosti“, zaključila je ministarka Đedović u video poruci.

Savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liu Kai ocenio je da i Kina i Srbija daju veliki značaj razvoju „nove energetike“, i da postoje sve veći potencijali za saradnju dve zemlje u ovoj oblasti, a da je danas potpisan sporazum prvi važan korak u tom pravcu.

Predsednik kompanije PowerChina International Ji Xiaoyong podsetio je da je ta kompanija u Srbiji već uključena u izuzetno važne infrastrukturne projekte, poput izgradnje obilaznice i metroa u Beogradu.

„Danas potpisan ugovor je još jedan uspešan projekat u okviru inicijative Pojas i put, a izgradnja vetroelektrane ‘Vetrozelena’ je u skladu sa strateškim ciljem smanjenja emisija ugljenika, stimulisanja energetske transformacije i obezbeđenja održive i priuštive energije za građane Srbije“, istakao je Ji Xiaoyong.

  • DUSAN

    21.4.2023 #1 Author

    A sta ako ne bude vetra?

    Odgovori

  • KIMCHI

    22.4.2023 #2 Author

    Odlicna primena obnovljive energije

    Odgovori

  • NATI

    23.4.2023 #3 Author

    Samo da se lepo iskoristu

    Odgovori

  • Hana

    23.4.2023 #4 Author

    Divno, moj komšiluk

    Odgovori

  • gagica

    23.4.2023 #5 Author

    Odlicna vest o koriscenjuvprirodnih resursa

    Odgovori

  • Boba321

    23.4.2023 #6 Author

    Caletov burazer glavni za vetroparkove

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.4.2023 #7 Author

    Samo da se izgradi i pusti u rad…

    Odgovori

  • Vale

    30.4.2023 #8 Author

    Super, pretpostavljam da ce ih biti jos vise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...