kompanija Dundee Precious Minerals istražuje oko Čoke Rakite

Saradnja Srbije i Kanade u rudarstvu i energetici

BiznisInfrastrukturaSrbija

19.4.2023 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saradnja Srbije i Kanade u rudarstvu i energetici Saradnja Srbije i Kanade u rudarstvu i energetici
Saradnja Srbije i Kanade u rudarstvu i energetici bila je tema današnjeg sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i kanadskog ambasadora u Beogradu Džajlsa... Saradnja Srbije i Kanade u rudarstvu i energetici

Saradnja Srbije i Kanade u rudarstvu i energetici bila je tema današnjeg sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i kanadskog ambasadora u Beogradu Džajlsa Normana (Giles Norman).

Đedović je, kako je prenelo njeno ministarstvo, rekla da je Srbija bogata rudom srazmerno svojoj veličini i da je cilj da se „to bogatstvo koristi u interesu građana“ i da se „omoguće uslovi za održivo rudarstvo kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine“.

Po njenim rečima, na tome će se raditi unapređenjem propisa, izradom strateških dokumenata i kroz saradnju sa inostranim partnerima koji mogu da pruže najbolja svetska iskustva.

Đedović je rekla da se prate aktivnosti EU u definisanju odnosa prema kritičnim mineralnim sirovinama, koje su važne za privredni razvoj i potrebe novih, ekološki prihvatljivih tehnologija, jer „želimo da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim“.

Norman je rekao da je Kanada otvorena za saradnju sa Srbijom, posebno u rudarstvu i u vezi s obnovljivim izvorima energije, u kojima kanadske kompanije imaju bogato iskustvo.

Na sastanku su bili i predstavnici kanadske kompanije Dundee Precious Minerals, koji su obavestili Đedović o aktivnostima i ulaganjima te kompanije u Srbiji, uključujući geološka istraživanja na istražnom prostoru Čoka Rakita koji, po preliminarnim podacima, „ima izuzetan potencijal“.

Kompanija Dundee u ovom delu Evrope, kako je navedeno, ima dva rudnika u Bugarskoj, koji posluju po standardima Evropske unije, u skladu sa svim propisima o zaštiti životne sredine, vodeći računa i o potrebama lokalne zajednice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...