Američki Newmont nudi 19,5 milijardi dolara za australijski Newcrest

Na pomolu stvaranje giganta u industriji zlata

InvesticijeNovacSvet

11.4.2023 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Na pomolu stvaranje giganta u industriji zlata Na pomolu stvaranje giganta u industriji zlata
Newmont Corporation je rano jutros po srednjoevropskom vremenu iznela konačnu i do sada najbolju ponudu za preuzimanje australijske kompanije Newcrest Mining, po ceni od... Na pomolu stvaranje giganta u industriji zlata

Newmont Corporation je rano jutros po srednjoevropskom vremenu iznela konačnu i do sada najbolju ponudu za preuzimanje australijske kompanije Newcrest Mining, po ceni od 29,4 milijarde australijskih dolara (19,5 milijardi američkih dolara). Ukoliko ugovor o preuzimanju bude postignut, Newmont će osigurati lidersku poziciju među globalnim proizvođačima zlata.  

Dogovor bi povećao proizvodnju zlata u Newmontu na nivo gotovo dvostruko viši u odnosu na najbližeg rivala, Barrick Gold Corp.

Spajanje bi trebalo da bude treća po veličini akvizicija u svetu od početka 2023. godine, piše Reuters.

Newcrest je saopštio da je američkom Newmontu odobrio pristup svojim knjigovodstvenim izveštajima.

„Mislim da nova ponuda postiže bolju ravnotežu. Pozitivno smo raspoloženi za spajanje Newcrest-Newmonta i nameravali bismo da ostanemo akcionar kombinovanog entiteta ako bi se transakcija nastavila“, rekao je Sajmon Mahvini (Simon Mahwinney), glavni investicioni službenik u glavnom akcionaru Newcresta, Allan Gray Australia.

Prema revidiranoj ponudi, akcionari Newcresta bi dobili 0,400 Newmontovih akcija za svaku posedovanu akciju, sa podrazumevanom vrednošću od 32,87 australijskih dolara po akciji, u odnosu na prethodni odnos od 0,380 koji je Newcrestov odbor jednoglasno odbio u februaru.

Akcije Newcresta po ovoj objavi porasle su za čak sedam odsto na 30,28 australijskih dolara, ali nisu trgovane u velikom obimu, a analitičari smatraju da određena neizvestnost o ishodu pregovora i dalje postoji.

“Upravni odbor Newcresta i njegovi akcionari i dalje mogu smatrati ovaj dogovor oportunističkim s obzirom na kratkoročna operativna pitanja, privremenog generalnog direktora i uočeni nedostatak tržišnog uvažavanja dugoročnih projektnih potencijala“, navodi se u jednom izveštaju.

Najnovija ponuda je 16 odsto viša od prvobitnog predloga.

 • SHALIMAR

  17.4.2023 #1 Author

  E onda nece imati konkurenciju kada se spoje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.