analitičari na duži rok očekuju rast cene belog metala

Da li i srebro, poput zlata, predstavlja utočište za investitore?

AnalizaBerzaInvesticijeIzdvajamoSvet

16.3.2023 11:57 Autor: Marko Miladinović 11

Da li i srebro, poput zlata, predstavlja utočište za investitore? Da li i srebro, poput zlata, predstavlja utočište za investitore?
Globalna finansijska kriza je pred vratima. Odnosno, “manju” krizu uzrokovanu rastućom inflacijom i krizom energenata zbog rata u Ukrajini, sada će dodatno uvećati situacija... Da li i srebro, poput zlata, predstavlja utočište za investitore?

Globalna finansijska kriza je pred vratima. Odnosno, “manju” krizu uzrokovanu rastućom inflacijom i krizom energenata zbog rata u Ukrajini, sada će dodatno uvećati situacija sa bankarskim sektorom u SAD i švajcarskim gigantom Credit Suisse.

U nekoliko poslednjih dana, tržište kapitala na Wall Streetu se koleba – investitori su oprezni, a glavni berzanski indeksi su, za sada, u blagom padu. Nasuprot tome, rizični oblici imovine, kao što su kriptovalute, beleže rast.

Takođe, raste interesovanje i za zlatom, koje predstavlja tradicionalno “utočište” investitora i istorijski beleži rast u vreme krize. Ali kakva je situacija trenutno na tržištu investicionog srebra?

Srebro je prošle nedelje doživelo veći pad vrednosti, samo mesec dana nakon što je ovaj beli metal pokušao da se pomeri na nove godišnje maksimume. Međutim, ovakva kretanja uopšte nisu iznenađujuća.

Prema analitičarima sa Investing.com, srebro je u krugovima investitora poznato po svojim “kratkotrajnim lažnim skokovima u odnosu na zlato”, pa je pomenuti pad bio u ravni sa ranijim trendovima. Međutim, to može biti dobar signal za srednji rok.

Kakva je veza između zlata i srebra?

“Celom sektoru plemenitih metala, koje predvodi zlato, predviđa se rast cena u narednom periodu, a uzrok tome su ekonomske nestabilnosti, ratni sukobi i visoka inflacija, koji trenutno dominiraju tržištem. Predviđanja vodećih svetskih autoriteta, među više od 20 različitih izvora koje smo uporedili, očekuju rast zlata u 2023. godini, pri čemu je konsenzus da će se zlato kretati iznad 2.000 dolara po unci”, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs Davor Žic, izvršni direktor marketinga u najvećem hrvatskom trgovcu plemenitim metalima Auro Domus Group.

Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, dobar deo analitičara procenu cene zlata stavlja između 2.100 i 2.500 dolara za uncu, što bi bio novi istorijski rekord, to jest oko 10 do 30 odsto više od sadašnje cene, dok najoptimističnije prognoze govore da bi zlato moglo dosegnuti i dvostruko višu cenu od sadašnje i približiti se nivou od 4.000 dolara po unci.

Cenu podiže i snažan rast potražnje za zlatom, koju predvode centralne banke širom sveta. A veza sa srebrom oduvek je postojala.

“U investicionom sektoru, srebro se ponaša slično kao zlato, uz određeni ‘fazni pomak’. To znači da prvo raste cena zlata, pa taj rast prati srebro. Ne podižu se uvek jednakom brzinom, ali istorijski cene zlata i srebra teže zadržavanju stabilnog odnosa. Sada je taj odnos oko 1:90 (1 gram zlata vredi oko 90 grama srebra). U dosadašnjim situacijama kada je taj racio prelazio 1:80, dogodio bi se snažan skok vrednosti srebra – od 40 do čak 400 odsto”, kaže Žic.  

Kretanje cene srebra, po unci u poslednje dve godine/Izvor: Silverprice.org

To je jedan od razloga zbog kojeg analitičari predviđaju da će cena srebra u relativno kratkom roku – tokom ove godine – sa sadašnjih oko 22 dolara za uncu, preći nivo od 30, pa možda i 50 dolara za uncu. U dužem razdoblju, najavljuje se rast i iznad 100 dolara po unci (dosadašnja najviša cena srebra bila je oko 50 dolara po unci).

Naš sagovornik napominje i da ovom metalu “u korist“ ide i činjenica da se znatno veći udeo srebra nego zlata koristi za industrijske svrhe.

U poslednjih godinu dana, srebro je imalo vrhunac cene od oko 25 dolara po unci u aprilu prošle godine i ‘dno’ od oko 17,80 dolara po unci u septembru, a od tada uglavnom raste.

“Potražnja za srebrom je rasla proteklih godina, dok proizvodnja nije pratila taj rast, stoga se očekuje stvaranje sve većeg deficita srebra u svetu koji bi mogao kulminirati u petogodišnjem periodu. U cene plemenitih metala u poslednjem kvartalu prošle godine bilo je ‘ugrađeno’ i očekivanje recesije, koja je, srećom, izostala. Ipak, zbivanja u bankarskom sektoru u SAD (propast SVB i dve manje banke), te zabrinutost u Evropi zbog Credit Suisse, pojačale su zabrinutost investitora i usmerile ih prema plemenitim metalima kao sigurnoj luci. Zato ove nedelje zlato i srebro beleže vrlo visoki rast, za tako kratko vreme, od nekoliko procentnih poena”, napominje direktor u Auro Domus Group.

Posebno se to vidi u evrima, dodaje, jer je vrednost evropske zajedničke valute pala prema dolaru, i prema zlatu i srebru, i to čak 3,5 odsto samo u jučeranjem danu.  

Na kraju, upitali smo poznavaoca regionalnih prilika da nam opiše kakva je tražnja za investicionim srebrom kada su u pitanju kupci iz naših krajeva.

“Uprkos potencijalu srebra, ne treba očekivati da će u regionu doći do značajnog rasta kupovine investicionih proizvoda od ovog metala. Ključni razlog za to je činjenica da, za razliku od investicionog zlata, srebro nije oslobođeno plaćanja PDV-a (u Hrvatskoj i Srbiji), što ovu investiciju čini drastično slabije isplativom”, zaključuje Davor Žic.

  • GOCA BG

    16.3.2023 #1 Author

    Do rasta ce doci,ali daleko je od utocista za investitore…

    Odgovori

  • LUKA

    18.3.2023 #4 Author

    Sigurno ce doci do rasta

    Odgovori

  • Tina

    18.3.2023 #5 Author

    Kad bi se ukinuo pdv na srebro, porasla bi i njegova traznja

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.3.2023 #6 Author

    Normalno…

    Odgovori

  • MADMAX

    19.3.2023 #7 Author

    Srebro je u poslednjih 10god imalo najviši rast cene.

    Odgovori

  • LELA

    19.3.2023 #8 Author

    Najverovatnije ce i doci do rasta

    Odgovori

  • Lelica

    19.3.2023 #9 Author

    Pa teskoo,srebro nikada ne moze biti ni blizu kao zlato.

    Odgovori

    • Mica Stošić

      21.3.2023 #10 Author

      Bože Jelice, govori se o % prinosu u odnosu na sadašnje cene.Pored ostalog to su dve različite vrste metala sa upotrebnom vrednošću na tržištu.
      Poz.

      Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #11 Author

    Dolazi do rasta sigurno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...