robert kijosaki izneo crnu prognozu

Da li je i Credit Suisse pred bankrotom?

BankeSvet

15.3.2023 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Da li je i Credit Suisse pred bankrotom? Da li je i Credit Suisse pred bankrotom?
Nakon što je američka Silicon Valley Bank (SVB) na krajnje neočekivan način proglasila bankrot, još jedna bi banka mogla krenuti njenim stopama. Prema rečima... Da li je i Credit Suisse pred bankrotom?

Nakon što je američka Silicon Valley Bank (SVB) na krajnje neočekivan način proglasila bankrot, još jedna bi banka mogla krenuti njenim stopama. Prema rečima čuvenog Wall Street analitičara Roberta Kijosakija (Robert Kiyosaki), radi se o švajcarskoj banci Credit Suisse.

Japanski stručnjak javnosti je poznat po predviđanju propasti američke banke Lehman Brothers 2008. godine. Svoje najnovije predviđanje dao je samo nekoliko sati pre nego što je švajcarska banka priznala da ima „finansijske poteškoće“, prenosi SEEbiz.

Prošle nedelje su američki regulatori zatvorili SVB i zaplenili sve njene depozite, što je najveći kolaps neke banke u SAD od finansijske krize 2008. godine.

Govoreći u emisiji na Fox Business kanalu, Kiyosaki je istakao da trenutni problemi i neuspeh na tržištu obveznica ukazuju na moguću propast banke Credit Suisse, jer je slična situaciju bila i s bankom Lehman Brothers.

“Regulatori Credit Suisse uočili su finansijske probleme tokom interne kontrole finansijskih izveštaja, ali smatraju da novonastala situacija neće uzrokovati odlazak klijenata iz banke”, napomenuo je Kiyosaki.

Prema njegovim rečima, akcije banke pale su za pet odsto nakon što je banka objavila godišnji finansijski izveštaj u kojem je otkrila gubitak od osam milijardi dolara u 2022. godini.

Credit Suisse je osma po veličini investiciona banka u svetu, a za „slabosti“ u izveštaju okrivila je „neuspeh praćenja i održavanja efikasne promene u proceni rizika kako bi se identifikovali i analizirali rizici od materijalne važnosti“.

Tagovi
BANKE KRIZA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...