Biodiverzitet i ljudska prava u fokusu velikih kompanija

BlackRock i Rockefeller Asset Management objavili listu prioriteta

Firme u fokusuInvesticijePoslovanjeSvetU fokusu

8.3.2023 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BlackRock i Rockefeller Asset Management objavili listu prioriteta BlackRock i Rockefeller Asset Management objavili listu prioriteta
Ovogodišnja proksi sezona, vreme kada sve velike kompanije održavaju važne sastanke, postaje veoma intenzivna. Broj predloga će parirati prošlogodišnjem rekordu verovatno i pre nego... BlackRock i Rockefeller Asset Management objavili listu prioriteta

Ovogodišnja proksi sezona, vreme kada sve velike kompanije održavaju važne sastanke, postaje veoma intenzivna.

Broj predloga će parirati prošlogodišnjem rekordu verovatno i pre nego što se glasanja deoničara ubrzaju u aprilu. Mnogi će se fokusirati na probleme zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja (ESG) probleme kao što su klimatska kriza, dezinformacije u oblasti tehnologije, fer platu i prava radnika, piše Bloomberg.

Ipak, povećava se i broj rezolucija koje su protiv ESG, za koje posmatrači kažu da ne bi trebalo da nas iznenađuju, uzimajući u obzir da američka ekstremna desnica pokušava da politizuje strategije održivosti. Ipak, na kraju krajeva, da li će neka rezolucija biti uspešno sprovedena ili ne zavisi od toga glasova velikih investitora kao što su BlackRock i Rockefeller Asset Management. 

Oba ova finansijska giganta su objavila listu investicionih prioriteta za 2023. godinu. BlackRock će se, kako navode iz ove kompanije, fokusirati  na to da osigura da korporativni odbori imaju nezavisne direktore koji će biti “glas deoničara” kada se razmatraju teme od klime do dugoročnih poslovnih strategija. 

Kompanija Rockefeller kao teme za razmatranje izdvaja biodiverzitet, poteze u vezi sa klimom i ljudska prava.

Većina ovogodišnjih predloga akcionara spada u “tri glavne grupe: klimatske promene, korporativni politički uticaj i socijalna politika koja uključuje raznolikost i ljudska prava“, rekla je Hajdi Velš (Heidi Welsh), izvršna direktorka Instituta za održiva ulaganja, istraživačke grupe koja pomno prati društvene i ekološke rezolucije akcionara.

Na strani rezolucija koje se suprotstavljaju ESG-u nalaze se predlozi povezani sa “kulturnim ratovima”, kaže Velš. Ovi predlozi su uglavnom u vezi sa antidiskriminacijskim regulativama, navodi ona.

Kako kaže, nijedan od ovakvih predloga do sada nije dobio toliku podršku od mejnstrim kompanija i ulagača.

“Njihovi investicioni vidici su izvan narednog zbornog kruga”, kaže Velš.

BlackRock, investiciona firma sa sedištem u Njujorku, i njen glavni izvršni direktor Lari Fink (Larry Fink) dugo su šampioni u sprovođenju ESG principa, uprkos tome što i dalje predstavljaju glavnu finansijsku podršku za kompanije u industriji fosilnih goriva. Prošle godine BlackRock je glasao za manje predloga koji se bave ekološkim i društvenim pitanjima nego 2021, rekao je Rob Du Bof (Rob Du Boff), stariji ESG analitičar u Bloomberg Intelligence-u.

Gledište u kompaniji BlackRock bilo je da je većina tih rezolucija ili “previše propisana“ ili da su ciljane na kompanije koje su već postigle značajan napredak u vezi sa njima, rekao je Du Bof.

Iz Rockefeller Asset Management-a je saopšteno da će verovatno podrška ekološkim i društvenim rezolucijama nastaviti da opada. Takvi zahtevi su često “manje relevantni za poslovanje kompanije” kaže grupa.

Rockefeller Asset Management je odeljenje Rockefeller Capital Management-a, osnovano 1882. godine kada je firma služila kao porodična kancelarija Džona D. Rokfelera (John D. Rockefeller). Danas, Rockefeller Capital Management upravlja sredstvima vrednim oko 98 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...