najveći privatni Fond za upravljanje kapitalom smanjuje broj zaposlenih

BlackRock otpušta 500 radnika

InvesticijePoslovanjeSvetVesti

12.1.2023 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

BlackRock otpušta 500 radnika BlackRock otpušta 500 radnika
BlackRock planira da otpusti oko 500 zaposlenih, što je otprilike 2,5 odsto radne snage ove kompanije, uzimajući u obzir da se najveći svetski privatni... BlackRock otpušta 500 radnika

BlackRock planira da otpusti oko 500 zaposlenih, što je otprilike 2,5 odsto radne snage ove kompanije, uzimajući u obzir da se najveći svetski privatni fond prošle godine suočio sa oštrim padom na tržištima hartija od vrednosti i obveznica.

Ovo je prvi ciklus otpuštanja u njujorškoj kancelariji BlackRock-a od 2019. godine, a broj zaposlenih će i dalje ostati oko pet odsto veći nego pre godinu dana. Kompanija, koja bi u petak trebalo da objavi rezultate za četvrti kvartal, imala je na kraju septembra oko 19.900 zaposlenih, piše Bloomberg.

Firme širom Wall Street-a izbegavaju da prave planove za zapošljavanje osoblja usred rastuće ekonomske neizvesnosti i pretnje recesije. Goldman Sachs Group kreće u jedan od najvećih ciklusa otpuštanja ikada, sa ciljem da ove nedelje ukine oko 3.200 pozicija, uključujući i svoje osnovne trgovinske i bankarske jedinice.

Rastuća inflacija i kamatne stope negativno su uticali na kompanije koje se bave upravljanjem sredstvima i tržištima, pri čemu je S&P 500 indeks u roku prošle  godine izgubio 19 odsto vrednosti. Akcije kompanije BlackRock su pale za 0,3 odsto, na 754,94 dolara, što je uticalo na smanjenje profita od početka godine za 6,5 odsto. U 2022. godini akcije ove kompanije su izgubile 23 odsto vrednosti.

Iz kompanije koja upravlja sredstvima čija je vrednost na kraju trećeg kvartala iznosila 7,96 biliona dolara nike precizirano na koje sektore će se otpuštanja odnositi. Izvršni direktor kompanije Lari Fink (Larry Fink) i predsednik Rob Kapito u memorandumu za zaposlene su naveli da će raditi na tome da “razumno upravljaju troškovima” i da će ulagati na isplativije načine. 

Rukovodioci su nastojali da istaknu sposobnost firme da prihvati nova sredstva klijenara. Upliv u njen fond dugoročnih investicija porastao je za 250 milijardi dolara u prvih devet meseci prošle godine, a analitičari koje je anketirao Bloomberg predviđaju da je u četvrtom kvartalu ta cifra narasla za dodatnih 116 milijardi dolara.

  • GOCA BG

    15.1.2023 #1 Author

    To je ozbiljan broj ljudi za otpustanje..

    Odgovori

  • TATJANA

    15.1.2023 #2 Author

    Ni prvi ni poslednji, ipaje zaposleno st veća nego prošle godine, ako je to za utehu

    Odgovori

  • MALENA

    22.1.2023 #3 Author

    Sve veci broj firmi koje otpustaju veliki broj radnika

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...