Alister Hibert oprezan kada su u pitanju prognoze za ovu godinu

Investicioni fond BlackRock u aprilu izgubio 13 odsto vrednosti

BerzaNovacVesti

11.5.2022 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Investicioni fond BlackRock u aprilu izgubio 13 odsto vrednosti Investicioni fond BlackRock u aprilu izgubio 13 odsto vrednosti
Investicioni fond BlackRock beleži rekordne gubitke zbog oštrog pada vrednosti akcija. BlackRock Strategic Equity Hedge Fund je u aprilu zabeležio pad od 13 odsto,... Investicioni fond BlackRock u aprilu izgubio 13 odsto vrednosti

Investicioni fond BlackRock beleži rekordne gubitke zbog oštrog pada vrednosti akcija. BlackRock Strategic Equity Hedge Fund je u aprilu zabeležio pad od 13 odsto, navodi anonimni izvor koji je imao uvid u njegovo poslovanje.

Ovaj rezultat prevazilazi najveći zabeleženi pad od 11 odsto investicionog fonda koji je na kraju prošle godine imao za 35 odsto veći portfolio, piše Bloomberg.

Velika promena do koje je došlo na globalnim tržištima zbog rasta inflacije navela je centralne banke da prekinu sa kvantitativnim ublažavanjem i podignu referentne kamatne stope. To je dovelo do rasprodaje na berzama na kojima se trgovalo akcijama koje su beležile konstantan rast, počevši od onih iz tehnološkog sektora, što se dalje odrazilo i na fondove za upravljanje kapitalom.

Alister Hibert (Alister Hibbert), koji upravlja fondom, okrenuo je poslovanje ka rastućim akcijama i hartijama od vrednosti, poput onih u vlasništvu kompanija Microsoft i Mastercard. On je ranije ove godine istakao da je oprezan kada su u pitanju prognoze za 2022, napominjući svojim klijentima da se faza najjačeg ekonomskog oporavka završila. Fond je 31. decembra 2021. posedovao sredstva u vrednosti od devet milijardi dolara.

Vrednost akcija investicionog fonda Blackrock ove godine je pala za 34 odsto. U pismu koje je u martu uputio investitorima izvršni direktor fonda Lari Fink (Larry Fink) je izrazio svoje razočaranje kada je su u pitanju akcije fonda.

Hibert je osnovao BlackRock pre više od 10 godina sa početnim kapitalom od 13 miliona dolara i pretvorio ga u jedan od najvećih investicionih fondova, koji je do prošle godine imao povraćaj od skoro 17 odsto. Fond je zabeležio samo dva godišnja pada.

Pored njega, Hibert takođe rukovodi i fondom BlackRock Global Unconstrained Equity Fund, koji je ove godine imao pad od 20 odsto, prema podacima koje je sakupio Bloomberg.

  • kaćica

    11.5.2022 #1 Author

    Steta sto su u gubitku,ali kriza se svuda oseca.

    Odgovori

  • SANJA

    12.5.2022 #2 Author

    Svako ce na neki nacin da oseti ove izmene u svetu,ko prezivi pricace

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    12.5.2022 #3 Author

    To je samo trenutno zbog poremećaja na tržištu akcija.

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #4 Author

    Nazalost u svetu se sada svuda beleze gubici.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...