Kompanije će verovatno preseliti poslovanje "bliže kući"

Početak kraja globalizacije

NovacSvetU fokusuVesti

25.3.2022 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Početak kraja globalizacije Početak kraja globalizacije
Značaj poteza Rusije sagledavaće se u decenijama koje dolaze. Ovo je prekretnica u svetskom poretku kada je u pitanju geopolitika, makroekonomski trendovi i tržišta... Početak kraja globalizacije

Značaj poteza Rusije sagledavaće se u decenijama koje dolaze. Ovo je prekretnica u svetskom poretku kada je u pitanju geopolitika, makroekonomski trendovi i tržišta kapitala, izjavio je izvršni direktor investicionog fonda BlackRock Lari Fink (Larry Fink) u svom godišnjem pismu akcionarima koje je nedavno izašlo. Time je zatvorio vrata za decenijama globalnog ekonomskog povezivanja.

“I dalje verujem u koristi globalizacije i moć globalnih tržišta kapitala”, rekao je direktor najvećeg fonda na svetu za upravljanje kapitalom. “Međutim, ruska invazija na Ukrajinu stavlja tačku na tri decenije dugu globalizaciju.”

Raskidanje veza između ljudi, nacija i kompanija počelo je još pre dve godine sa pandemijom. Fink navodi da je ovo dovelo do izolacija kako ljudi, tako i mnogih zajednica koje su se okrenule sebi. On veruje da je to podstaklo “polarizaciju i ekstremističko ponašanje” kojima sada svedočimo, prenosi MarketWatch.

Akcije Rusije u susednoj zemlji i odvajanje od globalne ekonomije navešće kompanije i vlade širom sveta da “revidiraju od koga zavise i ponovo analiziraju svoj proizvodni i montažni uticaj— nešto što je korona virus podstakao i što su mnogi već počeli da rade”, navodi Fink.

Dok je u centru pažnje zavisnost od ruskog gasa, vrlo je verovatno da ćemo videti kompanije i vlade kako poslovanje prebacuju “bliže kući”, što bi moglo biti korisno za Meksiko, Brazil, Sjedinjene Američke Države i Jugoistočnu Aziju.

To znači da nam predstoji i rast cena i pritisak na marže. I dok su bilansi kompanija i potrošača danas jaki, i daju im dobru osnovu za prevazilaženje ovih teškoća, veliko preusmeravanje nabavnih lanaca će biti “inflatorno”, kaže Fink.

Pored njega, perspektivu globalizacije razmatrao je i osnivač kompanije Oaktree Capital Management Hauard Marks (Howard Marks), koji je u svom pismu investitorima naveo da se “klatno ljulja nazad ka lokalnim izvorima”, dodajući da će umesto jeftinijih i zelenijih, radije birati sigurnije izvore.

  • Ika

    25.3.2022 #1 Author

    Kakva steta za globalno trziste

    Odgovori

  • TATJANA

    25.3.2022 #2 Author

    Korona nas je vec naucila da se treba sto vise oslanjati na sopstvene snage

    Odgovori

  • LUKA

    25.3.2022 #3 Author

    Ocekujmo I dalje rast cena I pritisak na marze

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.3.2022 #4 Author

    Prebacivanje na „blize kuci“ samo ce nekima odgovarati…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #5 Author

    Svako se svom vraća.

    Odgovori

  • VANJA

    27.3.2022 #6 Author

    Krag globalizacije ali pocetak velikih problema!

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #7 Author

    Globalizacija koja je smatram da je dosta toga novog i dobrog donela,
    naravno uvek sve zavisi od toga kako ko gleda.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...