Najvrednija kriptovaluta bi mogla parirati svetskom zlatu

Finansijski lideri ograničavaju bitcoin kako bi osigurali svoj uticaj

Hi-techNovacVesti

9.4.2022 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Finansijski lideri ograničavaju bitcoin kako bi osigurali svoj uticaj Finansijski lideri ograničavaju bitcoin kako bi osigurali svoj uticaj
Investitor u tehnologiju Piter Til (Peter Thiel) svojom kritikom bitcoina izašao je na crtu najmoćnijim ličnostima američkih finansija, optužujući ih pritom da pokušavaju da... Finansijski lideri ograničavaju bitcoin kako bi osigurali svoj uticaj

Investitor u tehnologiju Piter Til (Peter Thiel) svojom kritikom bitcoina izašao je na crtu najmoćnijim ličnostima američkih finansija, optužujući ih pritom da pokušavaju da uguše nešto što je postalo moćan politički pokret.

Til, koji je jedan od prvih investitora kompanije Facebook, okarakterisao je Vorena Bafeta (Warren Buffett), važnu figuru u svetu investicija kao “dedu sociopatu iz Omahe”, piše Financial Times.

Reči nije štedeo ni kada su u pitanju generalni direktor investicione firme JPMorgan Chase Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) i rukovodilac kompanije BlackRock Lari Fink (Larry Fink), govoreći da su oni deo “gerontološkog odeljenja” u oblasti finansija, koje bi rado isključilo kriptovalute iz glavnih finansijskih tokova.

Ovu kritiku sa odobravanjem je dočekala publika konferencije Bitcoin 2022. u Majamiju, pred kojom je Til kriptovalutu opisao kao deo “revolucionarnog omladinskog pokreta” koji menja tradicionalne finansije i predstavlja pretnju za establišment uticajnih i bogatih.

Jedan od osnivača platforme PayPal već dugo ukazuje na mogućnost integrisanja kriptovaluta u postojeći finansijski sistem. Kompanija PayPal je odustala od ambicija za kreiranje sopstvene kriptovalute vrlo rano kako bi se uključila u postojeći platni sistem.

Iako ova kompanija sada vredi 130 milijardi dolara, Til navodi da je kapitalizacija platformi za online plaćanje razočaravajuće niska u odnosu na to kakva je mogla biti.

S druge strane, bitcoin, čija je ukupna tržišna vrednost 830 milijardi dolara, mogao bi parirati svetskom zlatu, koje sada vredi 13 biliona dolara.

Uzimajući u obzir inflaciju i pad vrednosti papirnih valuta, Til tvrdi da bi vrednost bitcoina mogla da parira svim javnim akcijama, koje trenutno vrede 115 biliona dolara, kao što je to bio slučaj sa zlatom sedamdesetih godina 20. veka.

U otvorenoj kritici finansijskih lidera, on je izjavio da isti namerno ograničavaju bitcoin kako bi zaštitili sopstveni uticaj.

 • DANIJELA

  9.4.2022 #1 Author

  Pa sa cenom svakako moze da parira zlatu. To je zlato nove generacije.

  Odgovori

 • TASIJA27

  9.4.2022 #3 Author

  Velikim ljudima ne odgovara da lak novac dolazi do malih ljudi. Prosto i jednostavno. Da nije tako nikad ne bi bilo bogatih i siromasnih

  Odgovori

  • VILENJAK

   10.4.2022 #4 Author

   Tako je, jer drugačije ne bi mogli da kontrolišu ljude.

   Odgovori

 • GOCA BG

  9.4.2022 #5 Author

  To je i cilj,da parira zlatu..

  Odgovori

 • SANJA

  10.4.2022 #6 Author

  Opet sve se cini da mladim ljudima otezqju da nesto stvore,teska vremena su dosla nema sta

  Odgovori

 • Milovan94

  10.4.2022 #7 Author

  Bitkoin je stavr budućnosti

  Odgovori

 • MADMAX

  10.4.2022 #8 Author

  Novi uticajni igrači u moći.

  Odgovori

 • LUKA

  10.4.2022 #9 Author

  Bitcoin je zlato nove generacije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...