Privremena korist i trajna šteta?

Ekolozi i sudije protiv rudnika molibdena i litijuma u Nevadi

EkologijaSvetU fokusu

13.4.2023 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ekolozi i sudije protiv rudnika molibdena i litijuma u Nevadi Ekolozi i sudije protiv rudnika molibdena i litijuma u Nevadi
Još jedan sudija usvojio je strože tumačenje američkog Apelacionog suda o vek i po starom Zakonu o rudarstvu, izneto u novoj presudi kojom se... Ekolozi i sudije protiv rudnika molibdena i litijuma u Nevadi

Još jedan sudija usvojio je strože tumačenje američkog Apelacionog suda o vek i po starom Zakonu o rudarstvu, izneto u novoj presudi kojom se blokira funkcionisanje rudnika metala u Nevadi. Presuda bi mogla imati posledice za ogroman rudnik litijuma u ​​blizini međudržavne granice Nevada-Oregon i za druge buduće rudnike na javnom zemljištu širom američkog Zapada.

Američki okružni sudija Lari Hiks (Larry Hicks) je u Nevadi ukinuo odobrenje američkog Biroa SAD za upravljanje zemljištem (U.S. Bureau of Land Management, BLM) za planirani rudnik molibdena istočno od Rina u slučaju koji traje još od 2013. godine.

Hiks se pozvao na sudsku odluku u prošlogodišnjem slučaju u Arizoni koja je promenila dugogodišnji stav vlade da Zakon o rudarstvu iz 1872. daje ista prava za rudarstvo i na susedno zemljište radi odlaganja jalovine i drugog otpada.

Ta presuda blokirala je izgradnju rudnika bakra na osnovu zaključka da se ta prava ne primenjuju automatski na susedno javno šumsko zemljište gde je kompanija planirala da odloži otpadni materijal.

Sudinica Miranda Du se prošlog meseca pozvala na istu presudu u slučaju da je BLM postupio nezakonito kada je odobrio rudnik kompanije „Lithium Americas“ u blizini granice Nevada-Oregon. Ali za razliku od Hiksa ili apelacionog suda, Du nije poništila odobrenje BLM za taj projekat, već je tražila novu proceduru te uprave za izdavanje dozvole.

U međuvremenu, radovi za pripremu rudnika su i dalje u toku. Ekolozi su uložili žalbu na odluku o rudniku litijuma sudu u San Francisku, koji bi trebalo da sasluša njihove argumente u junu. Litijum se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila što je ključni deo programa „čiste energije“.

Ekolozi smatraju zato da je Hiksova presuda dobra i planiraju akcije protiv drugih rudnika molibdena i litijuma.

  • SHALIMAR

    14.4.2023 #1 Author

    Trajna steta svakako..

    Odgovori

  • MITAR

    15.4.2023 #2 Author

    Nadam se da ce nasa vlast nesto nauciti iz ovih studija tj da ce shvatiti sta bi se desilo sa nasom zemljom kada bi dozvolili da se litijum iskopava kod nas.

    Odgovori

  • MAJA

    19.4.2023 #3 Author

    Kao što rekoše radovi su i dalje u toku, teško da će se nešto ozbiljno promeniti

    Odgovori

  • LJILJANA95

    4.5.2023 #4 Author

    Kao da će to nešto promeniti.

    Odgovori

  • DASHA

    16.6.2023 #5 Author

    Pa naravno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...