Sledeći korak za EPS - formiranje Nadzornog odbora sa širim nadležnostima

Đedović: Primer Norveške značajan za srpsku energetiku

SrbijaU fokusu

25.4.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović: Primer Norveške značajan za srpsku energetiku Đedović: Primer Norveške značajan za srpsku energetiku
Buduće strateške pravce u oblasti energetike definišemo vodeći računa, pre svega, o nacionalnim i ekonomskim interesima naše zemlje i očuvanju i unapređenju energetske bezbednosti,... Đedović: Primer Norveške značajan za srpsku energetiku

Buduće strateške pravce u oblasti energetike definišemo vodeći računa, pre svega, o nacionalnim i ekonomskim interesima naše zemlje i očuvanju i unapređenju energetske bezbednosti, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u ponedeljak na otvaranju Poslovnog foruma u sektoru energetike Norveške i Srbije.

Đedović je istakla da je primer Norveške veoma značajan za Srbiju, jer pokazuje da je moguće obezbediti da se najvrednijim nacionalnim energetskim resursima upravlja na održiv i efikasan način, da oni ostanu u vlasništvu države i da se stvori klima za povećanje ulaganja, a da se kroz unapređenje upravljanja maksimizuje korist za građane, saopštilo je ministarstvo.

“Unapređenje upravljanja jedan je od ključnih koraka koji je potreban da bismo naše ciljeve sproveli u delo i zato smo prve odluke u reformi EPS-a doneli već u prvih šest meseci rada novog Ministarstva. Prvi korak smo napravili promenom pravne forme i donošenjem Statuta, a sledeći korak biće formiranje Nadzornog odbora koji će imati mnogo veće nadležnosti i odgovornost, sa smanjenim uplivom politike, jer je Vlada svesno smanjila svoja ovlašćenja, kako bi omogućila profesionalizaciju menadžmenta„, najavila je ministarka.

Foto: Beta/Ministartsvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

To je, prema njenim rečima, veoma važno jer će 2023. i naredne godine biti godine borbe sa krizom, u kojoj će biti potrebni još veća odgovornost, stabilnost i dobri rezultati energetskih preduzeća.

Ministarka je dodala da je 2023. i godina unapređenja zakonskog okvira radi povećanja udela zelene energije u energetskom sistemu.

Cilj je da povećamo naše proizvodne kapacitete na način da naše energetske kompanije mogu da učestvuju zajedno sa privatnim kompanijama kao partneri u zelenoj tranziciji, uz veće učešće obnovljivih izvora energije (OIE). To je i cilj budućih aukcija. Država je spremna da napravi okvir koji će biti moderan i predvidljiv za investitore, u kojem će jasno znati svoja prava i obaveze, kako bi mogli da planiraju svoje projekte“, izjavila je Đedović.

Ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugen Jelstad istakao je da u poslednjih godinu i po dana Norveška i Srbija imaju intenzivnu saradnju u oblasti energetike u kojoj su postignuti značajni rezultati, pre svega zahvaljujući političkoj posvećenosti državnog vrha obe zemlje. Cilj te saradnje je da Srbija dobije moderan i efikasan energetski sektor, poručio je Jelstad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...