U pripremi novi projekti

Živković: Zelena energija okosnica razvoja EPS-a

EkologijaFirme u fokusuSrbijaU fokusu

14.9.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Živković: Zelena energija okosnica razvoja EPS-a Živković: Zelena energija okosnica razvoja EPS-a
Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja Elektroprivrede Srbije. „U tome imamo maksimalnu podršku... Živković: Zelena energija okosnica razvoja EPS-a

Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja Elektroprivrede Srbije.

„U tome imamo maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike”, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“, piše portal B92.

Živković je naglasio da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, snage 680 megavata.

„Reverziiblna HE Bistrica omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije, već i regiona i to je ključni preduslov za veći udeo zelene energije u našoj zemlji“, rekao je Živković.

„Termo energija je naša bazna energija i siguran sam da će njen doprinos biti podjednako značajan u sigurnosti i stabilnosti sistema, ali i za bezbedno i sigurno snabdevanje električnom energijom naših potrošača. Zato će i u narednom periodu jedan od prioriteta biti modernizacija naših rudarskih i termo kapaciteta uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine, jer je to imperativ poslovanja za naredne godine“, objasnio je on.

Prvi čovek EPS-a je istakao da se kompanija menja posle više decenija čekanja, te da je cilj reformi da EPS posluje uspešno i profitabilno. On je ukazao i na to da ko se ne menja i ne prilagođava vremenu u kojem stvara i živi, ne može da računa na uspeh.

 Živković je još naglasio značaj saradnje stručne energetske javnosti posebno u današnjem vremenu koje nameće posebne izazove poput dekarbonizacije i zelene tranzicije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...