Nova era u EPS-u: Nema privatizacije niti otpuštanja radnika

Ministarka rudarstva i energetike najavila veće plate za radnike EPS-a od juna

SrbijaVesti

7.6.2023 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ministarka rudarstva i energetike najavila veće plate za radnike EPS-a od juna Ministarka rudarstva i energetike najavila veće plate za radnike EPS-a od juna
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je resorna ministarka Dubravka Đedović istakla da cilj nije nikakva privatizacija Elektroprivrede Srbije (EPS), već da se... Ministarka rudarstva i energetike najavila veće plate za radnike EPS-a od juna

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je resorna ministarka Dubravka Đedović istakla da cilj nije nikakva privatizacija Elektroprivrede Srbije (EPS), već da se stvore uslovi za bolje poslovanje i upravljanje, a time i bolje uslove za radnike, veće plate i poštenije napredovanje.

„Sigurna sam da su reforme ispravne. Ne plašim se protesta niti kritika, zanima me šta će ostati za pet ili deset godina. Želim da uverim radnike da neće biti masovnog otpuštanja, naprotiv, od reforme će oni imati koristi. Kao što smo i obećali predstavnicima radnika, plate zaposlenih u EPS-u biće povećane od juna za šest odsto“, izjavila je Đedović.

Ona je navela da je formiranje novog Nadzornog odbora EPS-a pri kraju, i da će uskoro uslediti imenovanja.

„Imaćemo renomirane vrhunske stručnjake iz zemlje i sveta. Mnoge zemlje iz okruženja i Evrope uspele su, uz otpore i kod njih, da korporativizuju svoja javna preduzeća, pre više od 15, 20 i 30 godina, da uspostave profesionalni menadžement. Primeri su Češka, Norveška i Francuska koje nisu otuđile svoja energetska preduzeća, a uspele su da stvore svetske gigante. Srbija nema prepreke da naša energetska preduzeća postanu šampioni u ovom regionu. To je naš cilj i naša strategija“, naglasila je ministarka.

Dodala je da je borba teška, jer ljudi ne vole promene, i ponovila da ciljevi reformi u EPS-u nisu privatizacija, niti masovna otpuštanja već obezbeđivanje boljih uslova za sve zaposlene u lancu proizvodnje.

„Uznemiravaju me priče o privatizaciji. Da je država htela da proda Srbijagas, EPS ili Transnaftu, mogla je to da uradi više puta do sada“, navela je Đedović.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović / Foto: Emilija Jovanović

Ministarka je podsetila da je rat u Ukrajini pokazao da je energetska sigurnost pitanje nacionalne bezbednosti i da moramo da vodimo računa da se oslanjamo sami na sebe.

„Naš zadatak je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za naše građane i privredu, i da se ne oslanjamo na uvoz već na sopstvenu proizvodnju, pa u tom smislu planiramo dalje aktivnosti. To nije ni malo jednostavno. Završavamo izgradnju termoelektrane Kostolac B3, ali moramo da gradimo i nove kapacitete za proizvodnju električne energije, pre svega iz obnovljivih izvora“, naglasila je Đedović.

Kad je gas u pitanju, ona je istakla da se gradi novi interkonektor sa Bugarskom, kao i da je u planu sa Severnom Makedonijom.

„Za naftu smo se do sada oslanjali samo na JANAF što nije idealno u geopolitičkim okolnostima. Zato razmišljamo strateški i dugoročno ulazimo u izgradnju novog naftovoda sa Mađarskom“, najavila je Đedović.

  • SUNCE

    7.6.2023 #1 Author

    Pozdravljam što nema privatizacije Epsa ali ne i njihovo povećanje plata jer imaju već odlične plate a u slučaju povećanja će sve prevaliti na potrošače.

    Odgovori

  • MODESTY

    8.6.2023 #2 Author

    Bio bi red da se povećaju minimalne zarade

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.6.2023 #3 Author

    Samo ne najnize treba da povecaju…

    Odgovori

  • CIGI

    11.6.2023 #4 Author

    Jos jedan predizborna kampanjica na pomolu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...