Istraživanje portala Biznis.rs: klimatski samiti Ujedinjenih Nacija (2)

Finansiranje borbe protiv klimatskih promena u fokusu domaćina

EkologijaInvesticijeSvet

3.12.2023 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 11

Finansiranje borbe protiv klimatskih promena u fokusu domaćina Finansiranje borbe protiv klimatskih promena u fokusu domaćina
Prvog dana UN klimatskog samita COP28 u Dubaiju postignut je dogovor koji bi trebalo da pomogne najsiromašnijim i najugroženijim zemljama u svetu da plate... Finansiranje borbe protiv klimatskih promena u fokusu domaćina

Prvog dana UN klimatskog samita COP28 u Dubaiju postignut je dogovor koji bi trebalo da pomogne najsiromašnijim i najugroženijim zemljama u svetu da plate za nepovratne posledice klimatskih promena. Taj dogovor ispraćen je ovacijama delegata.

Reč je o dogovoru između zemlje domaćina – Ujedinjenih Arapskih Emirata i Nemačke koje su obećale 100 miliona dolara za početni fond za gubitke i štete. Cilj osnivanja fonda je namirivanje rastućih troškova izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama i katastrofama koje se sporo razvijaju, kao što su porast nivoa mora, zakiseljavanje i otapanje glečera, prenosi Guardian.

Nemačka ministarka razvoja Svenja Šulce (Svenja Schulze) pozvala je sve zemlje koje su voljne i sposobne da daju svoj doprinos novom fondu kao odgovor na gubitke i štetu. Ona je navela da mnoge zemlje koje su još bile u razvoju pre 30 godina sada mogu da priušte svoj deo odgovornosti za globalne gubitke i štete od klimatskih promena.

Oko 245 miliona dolara uplatiće u fond zemlje Evropske unije, 75 miliona dolara doći će iz Velike Britanije, 24,5 miliona dolara iz SAD i 10 miliona dolara iz Japana. Finansiranje će biti preko potreban podsticaj za sporazum, jer se u rešavanju gubitaka i štete ne pominje obim ili ciklus dopunjavanja, od koga zavisi dugoročna održivost fonda.

UAE smatraju to uspehom svog predsedavanja, dok je istovremeno početak dvonedeljne konferencije obeležila kontroverza oko planova za proširenje izvoza nafte i gasa. Nacionalna naftna kompanija Adnoc ostvarila je prošle godine neto profit od 802 miliona dolara, što je za 33 odsto više nego 2021. godine, a sultan Al Džaber je predsednik Adnoca i konferencije COP28.

Foto: Beta/AP

Nacrt novog sporazuma će u početku uključiti osnivanje fonda pod okriljem Svetske banke, koji bi mogao da isplaćuje novac zemljama u razvoju. Bogate i industrijalizovane zemlje, ekonomije u usponu i zemlje koje proizvode fosilna goriva trebalo bi da finansiraju fond.

Izvršna direktorka organizacije Greenpeace za Bliski istok i Severnu Afriku Giva Nakat pohvalila je UAE, rekavši da su pokazali vrstu vođstva koja se očekuje od zemlje domaćina. Ona je pozvala druge zemlje da slede njihov primer, ocenjujući da bi pomenuti dogovor trebalo nadograditi sporazumom o pravednom postepenom ukidanju fosilnih goriva, a u tom slučaju bi COP28 mogao da se smatra istorijskim događajem.

Takođe, UAE se spremaju da pokrenu investicioni fond za klimu u vrednosti od 30 milijardi dolara sa korporacijama BlackRock, TPG i Brookfield, navode izvori na koje se poziva Financial Times. Inicijativu za pokretanje fonda pokrenuli su domaćini samita COP28.

Upravljanje fondom trebalo bi da preuzme nova finansijska kompanija Lunate Capital sa sedištem u Abu Dabiju i kapitalom od 50 milijardi dolara, koju nadgleda kraljevska porodica.

UAE se oslanja na ogromne resurse prikupljene od prodaje nafte i gasa. Procenjuje se da UAE raspolažu sa 2.500 milijardi dolara u svom državnom fondu, penzionim fondovima i centralnoj banci. Iako nema zvanične potvrde ovih navoda, predsednik COP28 Al Džaber istakao je da će finansiranje borbe protiv klimatskih promena biti ključni fokus konferencije.

UN istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da će do 2050. godine biti potrebno 125.000 milijardi dolara klimatskih ulaganja da bi svet smanjio emisije štetnih gasova i ispunio ciljeve Pariskog sporazuma. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da će biti potrebno 4.500 milijardi dolara ulaganja svake godine za čistu energiju u tekućoj deceniji.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Izneverena očekivanja dosadašnjih COP konferencija

  • HANA

    3.12.2023 #1 Author

    I naš preCednik je bio na tom samitu, a obzirom da se od učesnika očekuje finansijski doprinos, sad će ovaj naš galantno ds se „ispruži“ državnim novcem…
    Jer…ekonomski tigar…🤡

    Odgovori

  • DASHA

    3.12.2023 #2 Author

    Ovo je izuzetno vazno!

    Odgovori

  • BLIZANAC

    3.12.2023 #3 Author

    Mnogo više treba ulagati u ocuvanje planete i životne sredine

    Odgovori

  • LAV

    3.12.2023 #4 Author

    Klimacke promene su tema kojoj svi treba da pristupimo ozbiljnije.

    Odgovori

    • ZVONČICA

      3.12.2023 #5 Author

      Trebalo bismo svi da se pozabavimo tom tematikom zbog buducnosti

      Odgovori

  • MAXMAD

    3.12.2023 #6 Author

    Mora jače.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.12.2023 #7 Author

    Toliko se prica,sakuplja novac a klimatski uslovi sve gori…

    Odgovori

  • mile

    3.12.2023 #8 Author

    Vrlo vazna stvar samo treba pridati znacaja

    Odgovori

  • MARA

    3.12.2023 #9 Author

    Bitna tema

    Odgovori

  • ELLA

    4.12.2023 #11 Author

    Velikodusno se ulaze a nista se NE postize

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...